KÜLFÖLD

Háborús állapotok alakultak ki a túlzsúfolt görög migránstáborban

Görög lapértesülések szerint legutóbb afrikai és afgán migránsok estek egymásnak a Leszbosz szigeten található Moria nevű táborban. A kiváltó ok minden bizonnyal egy 20 éves jemeni fiatal agyonszúrása volt.
  • Szerző: WM

A gyilkossággal a rendőrség egy 27 éves afgán férfit gyanúsít. A következő napokban afrikai migránsok kezdtek tüntetni a táborban lévő embertelen körülmények miatt. Úgy tűnik azonban, hogy az afgán és az afrikai migránsok nem nagyon férnek meg egymással, több görög híroldal is arról számolt be, hogy az afrikaiak demonstrációját kődobálásokkal zavarták meg afgán fiatalok. A hatóságok szerint meglehetősen aggasztó, hogy idén már ketten is erőszakos halált haltak a táborban: Szilveszterkor ugyanis egy afgán fiatalt is agyonszúrtak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Leszbosz szigetén található Moria nevű tábor.
Fotó: AFP

A görög szigeteken kialakított migránstáborok annak ellenére túlzsúfoltak, hogy a télen sokkal kevesebben indulnak útnak, mint a jó idő beköszönte után. Szakértők egyelőre nem is tudják megmondani, hogy mi lesz, ha tavasszal újra tömegével érkeznek migránsok Európába. A görög kormány mindent megtesz, hogy enyhítse a szigetek terheit. Példának okáért hajókkal szállítják a migránsokat a szárazföldön lévő táborokba, de a szigetekre így is annyian érkeznek, hogy azok folyamatosan újratelítődnek.


Az athéni kabinet legújabb ötlete, hogy migrációs ügyi minisztériumot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy felgyorsítsa a bevándorlók szárazföldre szállítását, illetve az elutasított menedékkérelmű migránsok kitoloncolását az országból.

És ezeket olvastad már?