KÜLFÖLD

Ha lőnek, fuss el, bújj el! Terrortámadásra készítik fel a brit utazási irodákat

Mind a belföldi, mind a külföldi brit hírszerzés szerint terrortámadások várhatóak az angolok kedvelt nyaralóhelyein. Ezért a kitelepített idegenvezetőket erre is felkészítik. - videó
  • Szerző: SZM

Mészárlások, terrortámadások várhatóak az angol turisták kedvelt üdülőhelyein a brit belső és külső elhárítás (MI5 és MI6) egyöntetű véleménye szerint – írta meg a Daily Star alapján a TheSun. Ez részint a Szíriából visszatért, részint pedig a börtönből, a büntetésük lejárta után kiengedett dzsihádistáktól várható, akik hotelekben, gazdag üdülőhelyeken fognak akcióba lépni, hogy megöljék, megsebesítsék vagy túszul ejtsék a gyanútlan embereket.

Hasonlóan vélekedik Charlie Winter, a londoni King's College Nemzetközi Radikalizálódási Kutatóközpontjából: „Most, hogy az ISIS-t legyőzték Szíriában és Irakban, ezeken a területen kívül erőszakosabb lesz. A Sri Lanka-i mészárlás nem egy egyedi eset, hanem egy “teszt” volt – mondta.

A Daily Star úgy tudja, hogy a Thomas Cook, a Jet2 és az First Choice irodák kitelepített idegenvezetőinek külön tanfolyamot tartottak arról, hogy milyen gyanús jelekre figyeljenek és például

mi a teendőjük akkor, ha lövöldözést hallanak a közelben. Ez utóbbit három szóban is össze lehet foglalni: fuss el, bújj el, mondd el másoknak is.

Az Országos Terrorizmusellenes Biztonsági Hivatal 2017 óta rövid oktatófilmeket is készített a különböző helyzetekről, amelyeket ezeken a tanfolyamokon szintén megmutatnak a kitelepített idegenvezetőknek. Az egyik videót mi is megtaláltuk az interneten.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?