KÜLFÖLD

Grata Thunberg Facebook-bejegyzéseit az édesapja írja

Nem először derül ki, hogy a svéd tini klímaaktivistának nincs túl sok olyan gondolata, amit kommunikálni lehetne a nyilvánosság irányába.

A 16 éves Greta Thunberg nevét egyre többen ismerik világszerte. Ő az a svéd aktivista tinilány, aki minden eszközzel „harcol” a klímaváltozás ellen, beolvas a világ vezető politikusainak és a nemzetközi szervezetek csúcstalálkozóin mond indulatos beszédeket.

Greta Thunberg
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

A Time magazin által az év emberének választott Thunberg elsősorban a nagy közösségi médiumokon (Twitter, Facebook, Instagram) keresztül kommunikál a több milliós követőtáborával. A fiatal klímaharcos neve alatt futó oldalakon szinte minden nap születik egy-egy bejegyzés arról, hogy a éghajlatunkat már csak egy hajszál választja el totális összeomlástól és ennek elkerülése érdekében radikális változásokra lenne szükség. A posztokra jellemző, hogy egy hosszú szöveges magyarázat, vagy összefoglaló kíséretében kerülnek megosztásra. Ettől az olvasónak az az érzése támadhat, hogy az ott szereplő minden egyes betű és gondolat Greta fejéből pattant ki. A valóság viszont ezzel szemben az, hogy bejegyzéseket a legtöbb esetben más írja a fiatal aktivista nevében – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Erre úgy derült fény, hogy egy programozási hibának köszönhetően napokon keresztül meg lehetett nézni a Facebookon, hogy a rajongói oldalak bejegyzéseit ki írja és szerkeszti. Pár leleményes újságíró pedig Grata Thunberg profiljának bejegyzéseit ellenőrizte le a módszerrel, melyekről kiderült, hogy édesapja, Svanta Thunberg, valamint az ENSZ éghajlatváltozási titkárságának indiai küldöttje, Adarsh Prathap írja őket. Ezt képernyőfotók is bizonyítják. Íme:

Ezzel ráadásul nem először derült ki, hogy az asperger-szindrómával küzdő Greta Thunberg mögött befolyásos politikai döntéshozók és lobbisták állnak, akik csak arra használják a kislány hírnevét, hogy a politikai céljaikat elérjék.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?