Létrehozva: 2020.08.02.

Görögország fizetni kezdett az önkéntesen hazatérő migránsoknak

A következő hetekben 5 ezer illegális bevándorló kap fejenként 2 ezer eurót, ha önként vállalják, hogy elhagyják Európát.

A görög kormány a héten elkezdte kifizetni a még márciusban megítélt 2000 eurós (nagyjából 630 ezer forint) támogatást azoknak az illegális bevándorlóknak, akik önként vállalják, hogy elhagyják Európát és hazatérnek a származási országukba – írja a Proto Thema görög hírportál.

Az Európai Unió (EU) által finanszírozott Önkéntes Visszatérési és Reintegrációs Program (AVRR) célja, hogy tehermentesítsék az Égei-tenger keleti medencéjében található, migránsokkal túlzsúfolt görög szigeteket, illetve támogassa az újrakezdésben azokat a bevándorlókat, akik önként vállaljak, hogy visszatérnek az szülőföldjükre.

A programot még március közepén jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos. A svéd politikus akkor úgy fogalmazott, hogy „az EU nincsen felkészülve egy, a 2015-ben tapasztalthoz hasonló újabb menekülthullámra. A pénz segít abban, hogy a migránsok újrakezdhessék életüket a hazájukban.”

Az önkéntes visszatéréseket a görög kormány illetékes szervei, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) koordinálja. A programról szóló hivatalos tájékoztató szerint az uniós felajánlást körülbelül ötezren vehetik igénybe, de nem vonatkozik azokra a migránsokra, akik Törökország azon bejelentése után lépték át a görög-török határ, miszerint Ankara többé nem állja útját az Európába igyekvő bevándorlóknak.

A kifizetések megindításával kapcsolatban a görög migrációs és menekültügyi miniszter, Notis Mitarakis úgy fogalmazott, hogy program nagyon jól illeszkedik a Új Demokrácia vezette konzervatív görög kormány szigorú de tisztességes bevándorláspolitikájába, illetve egy jó kezdet a görög szigetek tehermentesítésére.

Görögországban jelenleg mintegy százezer menedékkérő tartózkodik, közülük 36 ezren az égei-tengeri szigeteken létesített – eredetileg 6000 férőhelyes – menekülttáborokban vannak elszállásolva.

A CNN-nek adott korábbi interjújában Notis Mitarachi migrációs politikáért felelős miniszter részletesen beszámolt arról, hogy a konzervatív görög kormány milyen eszközöket kíván bevetni az illegális migráció visszaszorítása érdekében. A tárcavezető politikus úgy fogalmazott: „Görögország nem egy nyitott szőlőskert, ahol a migránsok kényük-kedvük szerint vonulgathatnak”, ezért több ütemben fizikai határzárat, hatékony határvédelmi rendszert, illetve gyors kitoloncolási eljárási folyamatot szeretnének kiépíteni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy együtt érez, és nagy tiszteletben tartja azokat a görög állampolgárokat, akiknek az életét teljesen felforgatta az illegális migráció. A politikus úgy fogalmazott, hogy „az Égei-tenger keleti medencéjében található apró szigeteken élőket tehermentesíteni kell! Az itt található túlzsúfolt befogadóközpontokat fel kell számolni. Az új bevándorlók pedig nem adhatják be addig a menekültkérelmüket, amíg nem bírálunk el folyamatban lévő eljárásokat. Elég volt az állandó túlzsúfoltságból.”

Notis Mitarachi kiemelte, hogy az országban található befogadóközpontok mindegyikét úgy alakítják át a következő egy évben, hogy létesítményekből történő ki és belépéséket minden alkalommal regisztrálják. Ezzel a céljuk, hogy a migránsok ne tűnhessenek el a hatóságok szeme elől, amíg a menekültügyi eljárásukat el nem bírálják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

life.hu

Ettől leszünk formásabbak - A 6 legjobb gyakorlati tipp nőknek

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat