KÜLFÖLD

Gépfegyveres tinifiúk másztak be Donald Trump nyaralójának kertjébe

A magánlaksértő fiataloknak fogalmuknak sem volt, hogy kinek a birtokán próbálnak végül elbújni a rendőrök elől.

AK-47-es gépkarabéllyal és rengeteg lőszerrel felfegyverzett tinifiúk másztak be Donald Trump amerikai elnök Mar-a-Lago nevű floridai nyaralójának kertjébe – írta a New York Post internetes kiadása.

A magánlaksértést elkövető 3 tizenéves srác egy autóban ücsörgött Trump elnök nyaralójától pár kilométerre, amikor egy rendőr megpróbálta igazoltatni őket. A fiúk azonnal elhajtottak a helyszínről, amikor meglátták a feléjük közeledő járőrt, és az elnöki rezidencia felé vették az irányt. Odaérve észrevettek egy másik rendőrt, és azt hitték, hogy máris útzárat rendeltek el miattunk. Ekkor lehúzódtak az út szélére és megálltak. Aztán mindannyian kiugrottak a kocsiból, majd hirtelen bemásztak Trump üdülőjének kertjébe. Ezt azonban a rendőrök is észrevették, és helikoptereket, valamint kutyás kommandósokat vezényeltek a helyszínre.

„Fogalmuk sem volt hova másztak be” – fogalmazott Michael Ogrodnick, a Palm Beach-i rendőrség szóvivője. Ogrodnick szerint a magánlaksértő fiataloknak hatalmas mázlija volt, hogy Trump családjából épp senki sem tartózkodott a birtokon, ugyanis az elnöki testőrség emberei vélhetően gondolkodás nélkül agyonlőtték volna őket.

A fiatalokat tűzfegyverrel történt betörés vádjával kerülnek majd a bíróság elé. A tárgyalásig a fiatalkorúak börtönében helyezik el őket. Hogy miért volt náluk géppisztoly, az egyelőre nem derült ki.

Mar-a-Lago – így hívják azt a Floridában, Palm Beachen található 128 szobás palotát, amelyet Donald Trump előszeretettel használ hideg, téli időkben. Mar-a-Lago jelentése: “a tengertől a tóig”, ami a birtok nagyságát hivatott szimbolizálni.

A palotát 1927-ben építtette Marjorie Merriweather Post, aki egy gabonakereskedő mezőgazdász dinasztia örököse volt. Marjorie a végrendeletében meghagyta, hogy Mar-a-Lagot a halálát követően az amerikai kormány rendelkezésére kell bocsátani. Post 1973-ban elhunyt, érvénybe is lépett a végrendelet, viszont az akkoriban elnöklő Jimmy Carter egy tollvonással visszautasította a nagylelkű ajándékot, mert úgy gondolta, egy ekkora ingatlan fenntartási költségeit nem néznék jó szemmel az amerikai adófizetők.

Donald Trump szállodamágnásként 1985-ben vásárolta meg a palotát. A sors iróniája, hogy általa az ingatlan tulajdonképpen mégis egyfajta elnöki bázis lett, hiszen Trump elnöklése óta a közbeszédeben gyakran csak a “Téli Fehér Háznak” nevezik az épületegyüttest.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?