KÜLFÖLD

Furcsa eset: más állampolgárságot kaptak az ikertestvérek

Sokkoló hírt kaptak egy 16 hónapos ikerpár szülei: csak az egyik kisfiú kapta meg az amerikai állampolgárságot.
  • Szerző: KF

A kis Ethan és Aiden Dvash-Banks két apukája, Elad és Andrew most azért küzd, hogy Ethan is jogosult legyen az amerikai állampolgároknak járó szolgáltatásokra. A meleg házaspár azonban egyelőre nem sok jóra számíthat.

 

Andrew izraeli egyetemi évei alatt ismerkedett meg Eladdal, és a két fiatal férfi nem sokkal később egymásba szeretett. Mivel ekkor még egyikük szülőhazájában sem volt legális az azonos neműek házassága, a pár Kanadába költözött, és 2010-ben össze is házasodtak. Később egy kanadai béranya megszülte a kétpetéjű ikreket: Ethan biológiai édesapja az izraeli Elad, míg Aidené az amerikai Andrew. A boldog család ezek után úgy döntött, ideje átköltözniük az Egyesült Államokba. Ekkor jött a hidegzuhany.

Amikor ugyanis a kanadai hivatalnál állampolgárságot igényeltek a gyerekeknek, kiderült, hogy azt csak az amerikai apával rendelkező kisfiú kaphat.

„Sírva fakadtam dühömben. Ikrek, hogyan tehetnek ilyen éles különbséget közöttük? Néhány perc eltéréssel születtek!”

– mondta Andrew.

Azonban az amerikai törvények szerint csak az a gyermek kaphat amerikai állampolgárságot, akinek legalább egyik biológiai szülője is amerikai.

Dvash-Banksék most bíróság elé akarják vinni az ügyet, mert szerintük ez kifejezetten az egynemű házaspárok esetében hátrányos törvény. Nincsenek egyedül: egy leszbikus pár mindkét tagja mesterséges megtermékenyítés útján fiút szült, de az egyik pici testvérével ellentétben nem kapott amerikai állampolgárságot, mert édesanyja olasz, és a spermadonor sem amerikai.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?