KÜLFÖLD

FRISS! Orbán Viktor kért még 500 évet a Kárpát-medencében

Fúvószenekar kísérte a miniszterelnököt, a papság képviselőit és a politikusokat a kolozsvári, Farkas utcai templomtól a Protestáns Teológiai Intézetig.
  • Szerző: SZM

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet udvarán méltatta a reformáció 500 évét Orbán Viktor miniszterelnök, egyházi elöljárók, lelkészek és politikusok társaságában.

Felszólalásában Kató Béla református püspök elmondta, hogy a magyar miniszterelnök megkérdezte tőle: megéri-e ma Erdélyben magyarnak lenni?

Õ pedig erre így felelt:

Hogyan is lehetne erre igennel válaszolni, ha az egyházi tulajdonban levő iskolaépületek omladoznak, dohosak, és gyengén felszereltek? Hogyan lehetne igennel válaszolni, ha apáink örökségét elveszik, és börtönbe is zárnak, ha merjük azt visszakövetelni? Nem csodálkozhatunk azon, ha ilyen körülmények között itt hagynak gyermekeink

– mondta a püspök.

A magyar miniszterelnök magyarázatot is adott arra a „profán kérdésre”, amelyet Kató Béla említett beszédében. A kormányfő Széchenyi Istvánt idézte, aki szerint “magyarnak lenni felemelő, de nem kifizetődő” ő márpedig azon dolgozik, hogy kifizetődő is legyen.

A reformáció elmúlt 500. évére utalva Orbán úgy fogalmazott:

Kérünk még 500 évet a Kárpát-medencében, Erdélyben, Kolozsváron – majd a mennyei ítélőbíró eldönti, kiérdemeltük-e.

Forrás: Foter.ro

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?