Létrehozva: 2021.07.21.

Franciaországban sok helyre kell túristaként védettségi igazolvány

A látogatóknak szerdától COVID elleni védettségi igazolásra lesz szükségük ahhoz, hogy felkeressék a párizsi Eiffel-tornyot vagy franciaországi múzeumokba és mozikba látogassanak.

Ez a francia kormány új intézkedés-sorozatának első lépése a koronavírus delta variánsa által okozott fertőzésszám ugrásszerű megemelkedése elleni küzdelemben.

Az új szabályozás hatályba lépésével mindazoknak a turistáknak, akik szerdán „felkészületlenül” érkeztek Párizs emblematikus építményéhez, gyors helyi vírustesztért kellett folyamodniuk.

A védettségi igazolás megszerzéséhez a látogatóknak bizonyítaniuk kell, hogy vagy megkapták mindkét oltást, vagy negatív vírusteszttel rendelkeznek, vagy bizonyítaniuk kell, hogy nemrég felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

Az Eiffel-toronynál maszkos munkatársak szkennelték a digitális védettségi igazolványok QR-kódjait és ellenőrizték a kinyomtatott oltási vagy tesztelési dokumentumokat. A francia kormány rendelete szerdán a kulturális és turisztikai nevezetességekre kiterjedő hatállyal lépett életbe.

A turisták és látogatók reakciói különbözőképp reagáltak az új követelményekre. Voltak, akik jogaik korlátozását sérelmezték, de voltak olyanok is, akik magától értetődőnek tartották azokat.

Emmanuel Macron francia elnök ki akarja terjeszteni a „COVID-igazolás” követelményét valamennyi francia étteremre és a közélet más területeire is, valamint az egészségügyben dolgozók számára kötelezővé tenné az oltást. A fenti változásokat lehetővé tevő törvényjavaslatról szerdán a francia nemzetgyűlés alsóházában vitáztak.

A kormány szeretné a lehető leggyorsabban elnyerni a parlament jóváhagyását, de a törvényjavaslat jelentős ellenállásba ütközött: a hétvégén több mint 100 ezren tüntettek a tervezett intézkedés ellen szerte Franciaországban. A miniszterelnök szerdán be is jelentette, hogy a kormány a francia alkotmánybíróság jóváhagyását fogja kérni, amely azonban időt vesz igénybe.

Azt a kormányzati tervet ugyanakkor el kellett halasztani, hogy a tizenéveseknek augusztustól kötelező legyen használni a védettségi igazolást, a szülők, étteremtulajdonosok és mások bírálatai miatt. A kormány azt szeretné, hogy a kötelező bérlet mindenkire vonatkozzon 12 éves kor felett, és szeptembertől oltási kampányt indít az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban – nyilatkozta Jean Castex.

Franciaországban a napi új fertőzések száma tavasszal jelentősen lecsökkent, de az elmúlt két hétben számuk ismét megugrott. Egyes régiókban újra visszaállítják a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat.

A kormány aggódik, hogy a következő hetekben ismét nőni fog a kórházakra nehezedő nyomás. A világ újabb hullámmal áll szemben, ezért lépnünk kell. A megoldás az oltás – mondta Jean Castex francia miniszterelnök szerdán a francia állami 1-es tévécsatornának.

A kormányfő arra biztatta honfitársait, hogy jelentkezzenek oltásért az újabb kijárási korlátozások elkerülése érdekében. Franciaországban kedden 18 ezer fertőzött személyt tartottak nyilván, amelyből a miniszterelnök szerint 96 százalék volt a be nem oltottak aránya.

A nyugat-európai országban több mint 111 ezer koronavírusos halálesetet tartanak nyilván, míg a francia lakosság 46 százaléka kapta meg mindkét oltást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Ezért nem kellettek Ukrajnának Karácsony Gergely ajándékai

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Gulyás Gergely is reagált Magyar Péter hangfelvételére

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre

KÜLFÖLD

Hihetetlen módon jelzett az agydaganatos édesanya szervezete

KÜLFÖLD

„Kivételes ember volt” – lezuhant a népszerű balett-táncos gépe, születésnapja után hunyt el