KÜLFÖLD

„Franciaország egy polgárháború küszöbén áll” – figyelmeztetett a jobbközép elnökjelölt

Nem köntörfalazott a jövőre esedékes francia elnökválasztás harmadik legesélyesebb jelöltje.

Xavier Bertrand jobbközép francia elnökjelölt arra figyelmeztetett, hogy Franciaországot a polgárháború veszélye fenyegeti. A politikus – aki korábban Nicolas Sarkozy elnöklése alatt a munkaügyi tárcát vezette, jelenleg pedig a Hauts-de-France regionális tanács elnöke – egy vasárnap esti vitaműsorban azt mondta, hogyha a kormány nem tesz határozott lépéseket az egyre nagyobb méreteket öltő fegyveres erőszak felszámolása érdekében, akkor a köztársaság hamarosan megszűnhet létezni a ma ismert formájában – írja a Le Figaro internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ma valóban fennáll a polgárháború veszélye Franciaországban. A következő köztársasági elnöknek mindent meg kell tennie ennek elkerülése érdekében, és ehhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy megszűnjenek a büntetlenül hagyott bűncselekmények”

– fogalmazott Bertrand, aki szerint ma Franciaországban „a kalasnyikovval harcoló nagyvárosi bűnbandák” jelentik a legnagyobb veszélyt a közrendre.

A polgárháború rémképével példálózó Xavier Bertrand ugyan nem említette, mi áll a nagyvárosokban dúló fegyveres erőszak hátterében, de ma már lényegében nyílt titok, hogy ez a jelenség az illegális bevándorlásnak, az integráció hiányának és a párhuzamos társadalmaknak az egyenes következménye.

Egy eseteleges polgárháború lehetősége egyébként nem először képezi közbeszéd tárgyát Franciaországban az elmúlt időszakban. Nyáron ugyanis 20 nyugalmazott tábornok és több mint ezer katona-, rendőr- és csendőrtiszt nyílt levélben polgárháborús hangulatra figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnököt. A levél aláírói úgy fogalmaztak, hogy az iszlamizáció súlyos problémákat okoz az országban, és olyan területeket, közösségeket alakít ki országszerte, ahol a törvények és a francia értékek érvényüket vesztik.

Franciaország veszélyben van, több halálos veszély is fenyegeti. Mi, akik még nyugdíjas korunkban is Franciaország katonáinak tartjuk magunkat, a jelenlegi körülmények között nem maradhatunk közömbösek hazánk sorsa iránt. (...) Az erőszak napról napra növekszik. Ki tudta volna megjósolni tíz évvel ezelőtt, hogy egy tanárt lefejeznek, amikor elhagyja az iskolát?

– állt a köztársasági elnöknek, a kormánynak és a parlamentnek intézett levélben, ami a Valeurs Actuelles francia jobboldali hetilap portálján jelent meg május elején.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jövőre esedékes francia elnökválasztás népszerűségi listáján jelenleg harmadik helyén áll a jobbközép Xavier Bertrand 21 százalékkal, akit csak a 24 százalékos Emmanuel Macron és a 23 százalékos Marine Le Pen előz meg. 20 százalékkal a negyedik helyen a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélanchon, ötödikeken pedig a szocialista Hidalgo áll 8 százalékkal.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?