KÜLFÖLD

Fordulat: levegőt pumpálnak a barlang mélyére a gyerekeknek

A cseppköveken megálló vizet itták, nyolc napig nem ettek, és összebújtak, ezért nem fagytak meg a 12 fokos levegőben - így élték túl az elmúlt 10 napot az elárasztott thaiföldi barlangrendszer mélyén rekedt gyerekek. A Ripostnak Anmar Mirza, a nemzetközi búvárcsapat amerikai koordinátora mesélt a helyszínről.
  • Szerző: Ripost

 

A %Ripost%-nak Anmar Mirza, a nemzetközi búvárcsapat amerikai koordinátora mesélt a helyszínről. A hatóságok és a szülők most kezdenek pánikolni, mert a nyakukon a monszun: ma újabb ötnapos esőzés kezdődik, és félő, hogy víz alá kerül a gyerekek menedékhelye is…

Még nem tudjuk, hogyan hozzuk ki őket

– mondta tegnap az amerikai Anmar Mirza, aki a nemzetközi mentőcsapat tagjaként a helyi búvárokat koordinálja Thaiföldön.

 

A sebeik kezdenek elfertőződni

A 12 gyerek egy sötét barlangkamrában zsúfolódott össze úgy, hogy körülöttük is víz van.  Ez nem nagyobb egy átlagos szobánál. 9 napig nem volt ételük, csak az, amit az egynapos kirándulásra vittek. A kiszáradást azért úszták meg, mert a barlang tetején bejövő, a cseppköveken megálló vizet tudták inni. A barlangban összegyűlt sáros esővízből szerencsére nem mertek inni.

A gyerekek rettenetesen legyengültek, és többnek a sebei is kezdenek elfertőződni

– meséli a helyszínről a %%-nak a szakember.

"El lehet képzelni, milyen higiéniai körülmények lehetnek ott, hiszen a szobányi helyen nincs vécé sem..."

 

Két orvos mindig mellettük van

Lent napokig fáztak. Mióta lejutottak a búvárok hozzájuk, kaptak melegítőfóliákat. A levegő ugyan megtalálta hozzájuk az útját, de a jobb oxigénellátás érdekében levegőt is pumpálnak nekik be fentről. Most azon dolgoznak, hogy áramot juttassanak be. A telefon- összeköttetést már létrehozták. Eddig videón keresztül üzentek, amit a barlangban vettek fel a búvárok, majd kivitték a szülőknek.

 

„Ûrhajósételeket" kaptak

Most igyekeznek felerősíteni őket. A túlélő-felszerelést a búvárok vitték be nekik. Sportolóknak való energiazseléket és fehérjeszeletet kaptak először. Úgy, mint az űrhajósok: az volt a lényeg, hogy könnyen be lehessen juttatni hozzájuk, és magas energiatartalmú legyen.  Vitaminokat és ásványi anyagokat is kaptak. A nekik lejuttatott csomagban gyógyszerek és higiéniai termékek is voltak. Két thaiföldi egészségügyi dolgozó lement a gyerekekhez a barlangba – meséli Anmar Mirza, a barlangi mentőszakértő búvár. Hangsúlyozta: ez az orvos és a nővér önként vállalták, hogy ott maradnak velük, akkor is maradnak, ha ez hónapokig tart – de ha másképp döntenek, lesz, aki leváltsa őket, mert vannak önként jelentkezők.

 

Rést nem lehet vágni, mert nincs út a hegyoldalban

Fenn a felszínen, a barlang bejárata előtt ott van az összes szülő – de még nem tudják, mi lesz a gyerekeikkel. A szakértők ugyanis még nem tudják, hogyan lehet kihozni a gyerekeket a mélyből.  

Ezek a gyerekek sosem búvárkodtak, és sajnos a legtöbben közülük úszni sem tudnak.  2-3 kilométert kéne úszniuk a víz alatt, 800-1000 méterre a felszín alatt

– mondta el a %%-nak Anmar Mirza, a szakértő.

Ez még képzett búvároknak is 2-3 óra lenne. A víz is zavaros, sok helyen a mennyezetig ér, és a sötétben kellene megtalálni a kivezető utat.

"Szerintem ez csak a legvégső megoldás lehet, én azt tartom biztonságosabbnak, ha lent maradnak pár hónapig, amíg apadni kezd a víz" – tette hozzá. ,,Természetesen emelkedhet a vízszint, ezért fel kell készülni erre a lehetőségre is, már oktatjuk is őket. A gyerekeknek az probléma lehet, hogy ennyi ideig nehéz a szájban tartani a lélegzőcsövet, amin jön a levegő.  Ha elengedik vagy elveszítik, az végzetes lehet, ezért inkább arcmaszk kellene. Akkor nem kellene úszniuk, valahogy annyi súlyt tesznek rájuk, hogy lebegjenek, és akkor úgy vinnék ki őket a búvárok, mintha csomagok lennének, egyenként. Viszont ahhoz is több idő kell, hogy valaki megtanuljon búvármaszkban lélegezni" – tette hozzá.

Az kiderült, hogy fentről nem lehet nyílást vágni hozzájuk, mert a hegyoldalban nincsenek utak: a fúrógépek nem tudnának odamenni.

 

Baj van, ma megint jön a nagy eső…

A gyerekeknél most van négyhavi ellátmány, mert a becslések szerint a mostani áradás négy hónapig is elhúzódhat. A hatóságok folyamatosan szivattyúzzák a vizet, de ez nagyon lassan megy, ráadásul mindig van utánpótlás. De nem biztos, hogy van négy hónap: a meteorológusok szerint ma hatalmas esők kezdődnek. Amíg a mentősök keresték a fiúkat, előfordult, hogy óránként 15 centivel emelkedett a vízszint.  Az a veszély is fennáll, hogy a víz egyszerűen elönti a fiúk barlangját, így fel kell készülni a vészmegoldásokra is…

A 12 kisdiák és edzőjük június 23-án tűnt el.  Egy barlangban kirándultak, de a hirtelen lezúduló nagy eső miatt olyan gyorsan megnőtt a vízszint, hogy nem tudtak kijönni. A Thaiföld északi részén található Tham Luang Nang Non barlang tíz kilométeren át kanyarog a föld alatt, és igazi turistaszenzáció. Azonban az esős évszakban veszélyessé válhat, amire tábla is felhívja a figyelmet a bejáratnál. A Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő barlangrendszerben kilenc nap után, hétfőn találta meg őket egy brit búvárcsapat .

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?