KÜLFÖLD

Fordulat a lelőtt ukrán gép ügyében, kihallgatást tartottak

Zárt ajtók mögött hallgatta meg vasárnap Teheránban az iráni parlament Hosszein Szalamit, az iráni Forradalmi Gárda parancsnokát.
  • Szerző: Doris

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség szerint Szalami dandártábornoknak azzal kapcsolatosan kellett beszámolnia, hogy Kászem Szulejmánit, a gárda műveleti főnökét a bagdadi repülőtérnél január 3-án egy amerikai légicsapásban meggyilkolták – írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

Szalaminak a hírügynökség értesülései szerint magyarázatot kellett adnia Irán válaszcsapására is, amelyet az iráni hadsereg mért szerdán iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoznak.
Végül tájékoztatnia kellett a válaszcsapás idején történt szerencsétlenségről. Irán szombaton ismerte be, hogy tévedésből lelőtt egy ukrán utasszállító gépet, amely 176 emberrel a fedélzetén Teheránból tartott Kijevbe.


Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtér biztonságáért felelős parancsnok szombaton a teljes felelősséget vállalta a gép lelövéséért.
Szalami beszéde után Ali Laridzsáni házelnök kérte a parlament biztonsági és külügyi bizottságát, vizsgálják ki a „súlyos incidenst”, és tanulmányozzák, hogyan lehet a jövőben elkerülni a hasonló katasztrófákat.

 

És ezeket olvastad már?