KÜLFÖLD

Finnyásak a migránsok, nem ízlik nekik a nyugati étel

Több száz migráns panaszai miatt vontak felelősségre egy brit céget, mert túlságosan "nyugati" ételeket szolgáltak fel egy befogadó központban.
  • Szerző: KF

A Bedfordban található, 100 millió fontból fenntartott Yarl’s Wood központ 300-nál is több, illegálisan az országban tartózkodó migránsnak, elsősorban nőknek ad átmeneti otthont. Az itt lakók étkeztetéséről a Serco nevű vállalat gondoskodik, akiknek a menüjében gyakran szerepel saláta és bagett is – és ez volt a baj. Ez ugyanis nem nyerte el a migránsok tetszését, ezért panaszt tettek. Csak minden hetedik migráns mondta azt, hogy szerinte finomak a Serco fogásai, míg 2015-ben még 25 százalékos volt az elégedettek aránya.

 

Ezek után a központ fenntartói kötelezték a céget arra, hogy tegye változatosabbá a menüsorát, és vegye figyelembe azt is, hogy a több száz migráns között vannak, akik vegetáriánus, vegán vagy éppen halal étrendet követnek, és mivel sok a kínai és indiai migráns is, próbálják meg az ő tradicionális fogásaikat is beemelni a kínálatba. Mivel a központ 61 különböző nemzetiségű embert szállásol el, így a hatalmas kulturális különbségek a gasztronómiában is megmutatkoznak, és mindenki azt szeretné, ha a hazája fogásai közül válogathatna.

Bár a központban van felszerelt konyha is, amit a migránsok bármikor használhatnak, a fenntartók jelentése szerint az ott élők nem szívesen élnek ezzel a lehetőséggel, sokkal jobban szeretik a kényelmet, amelynek részeként ételt is kapnak – amire utána panaszkodhatnak.

 

A finnyás migránsok panaszai megosztották a brit parlamentet is: míg egyesek szerint a Serco a könnyebb utat választja a nagyjából egységes, nyugati menüsorral, sokan azt mondják, az illegálisan az országban tartózkodó migránsoknak ennek is örülniük kéne.

Ezeknek az embereknek nem is kéne az országunkban lenniük, úgyhogy legyenek hálásak, amiért ilyen jól ellátják őket. Sok más országban még ennyit sem kapnának

– mondta Philip Davies tory képviselő.

A Yarl’s Wood 2001-ben nyitotta meg kapuit, és a központot rendszeresen vádolják az ott élők azzal, hogy nem elég finomak és változatosak az ételei. Igaz, régen a sok pizza és sült krumpli mellett a migránsok a zöldségeket hiányolták – most a salátával van problémájuk. A központban élő nőknek jóga és aerobic-edzések is a rendelkezésükre állnak, illetve mobilon bármikor felhívhatják ismerőseiket vagy az ügyvédjüket, de már ezeket a lehetőségeket is túl szűkösnek és unalmasnak nevezték korábban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?