KÜLFÖLD

Figyelmeztetést adtak ki a szakemberek: életveszélyes szúnyogok fenyegetik a nyaralókat

Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog.
  • Szerző: Ripost

Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog, amely a kutyák esetében akár halálos kimenetelű is lehet.

A leishmanózis nevű parazita a lepkeszúnyog csípésén keresztül kerülhet a vérbe és egyetlen csípése kutyáknál, illetve macskáknál halálos kimenetelű betegségeket, hegesedéssel járó sebeket, vese- vagy májelégtelenséget, valamint a száj és az orrgyulladást is előidézhet. A betegség kezelésére nincs igazán hatékony megoldás, ezért azoknak a magyar gazdiknak érdemes figyelni, akik a nyaralásukra magukkal viszik a kedvencüket.

Fotó: Bors

Számukra a repellens hatású – a csípéseket megakadályozó – élősködők elleni készítményekkel lehetséges megelőzni a bajt. Ezek a készítmények nyakörv és rácseppentő oldat formájában itthon is megvásárolhatók.

A lepkeszúnyog leginkább a molylepkére emlékeztetheti az óvatlan nyaralókat, akik Horvátországban, Szlovéniában és Szerbiában is találkozhatnak a rovarral. A fertőzöttség sokszor akár évekig is lappanghat a szervezetben, és ráadásul többféle tünetet is produkálhat egyszerre – írja a Bors.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?