KÜLFÖLD

Fidel Castro kommunista rezsimét méltatta az egyik legesélyesebb demokrata elnökjelölt

Donald J. Trump amerikai elnök nem véletlenül használja a kommunista jelzőt, ha Bernia Sanders vermonti szenátorról beszél.

Az eddigi előválasztások eredményei alapján az egyik legesélyesebb demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders romantikus nosztalgiával emlékezett vissza Kuba korábbi kommunista diktátorárának, Fidel Castronak az 50 éven át tartó uralmára a CBS amerikai kábelcsatorna 60 minutes című magazinműsorában.

„Mi amerikaiak nagyon nagy ellenérzést táplálunk a korábbi kubai diktatúra autoriter természetével szemben, de igazságtalanság lenne azt mondani, hogy Fidel Castro mindent rosszul tett. Például, amikor hatalomba került, ambiciózus közoktatási programot vezetett be. Ez olyan rossz dolog lenne csak azért mert Fidel Castro tette? (...) Oktatást biztosított a gyerekek számára, egészségügyi szolgáltatásokat kaptak tőle, ami teljesen megváltoztatta az akkori társadalmat.” – fogalmazott a Demokrata párt bal szárnyának vezéralakja, a 78 éves vermonti szenátor.

A demokrata politikus interjúban tett kijelentései széleskörű felháborodást váltottak ki a republikánus párti szavazók körében, de még a saját párttársai is kritikát fogalmaztak meg Sanderssel szemben.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok kedd esti televíziós vitájában Sanders egyik kihívója, Pete Buttigieg polgármester például azt mondta, hogy a kubai diktatúráról sokkal óvatosabban kellene fogalmaznia Sandersnek, ha minden amerikai állampolgár elnöke szeretne lenne, ugyanis az Egyesült Államokban nagyon kevesen emlékeznek vissza pozitívan Fidel Castro kommunista uralmára.

A támadások ellenére Sanders nem vonta vissza a korábbi kijelentéseit. A vita közben elmondta, hogy mindig is így gondolkodott a Castro politikájáról, és a továbbiakban is így fog tenni.

És ezeket olvastad már?