Létrehozva: 2020.12.12.

Fico: Soros György támadása is csak azt mutatja, milyen sikeres volt Magyarország és Lengyelország

Ez a két ország nagyon sikeres volt az uniós vitában – mondja a volt szlovák kormányfő facebookos videójában.

Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Smer-SD elnöke, a közösségi hálóra feltöltött videójában kiemelte:

az, hogy Soros György ma Magyarország miatt megtámadta Merkel német kancellárt megerősíti, hogy Magyarország, Lengyelország és az EU többi része közötti vitában ez a két ország rendkívül sikeres volt.

Az új uniós szabályozás, miszerint az uniós támogatások felhasználásának feltétele a jogállamiság és a demokrácia szabályainak betartása, heves vitát váltott ki az EU-ban, Szlovákia kivételével, ahol Fico szerint a kormány mindennel egyetért uniós szinten, csak hogy ne legyen negatív érdeklődés tárgya Brüsszelben.

Magyarország és Lengyelország odáig ment, hogy megvétózta az Unió 2021–27-es költségvetésének, valamint a Covid elleni küzdelem speciális pénzügyi eszközének elfogadását, és mivel a költségvetés jóváhagyásához az Unió összes tagállamának beleegyezése szükséges, a vétónak rendkívüli ereje van.

Fico szerint Magyarország és Lengyelország vétójának volt értelme. Ezek az országok jogosan állították, hogy egy ilyen rendelettel vissza lehet élni pl. olyan országokkal szemben, amelyek nem értenek egyet a kötelező migránskvótával. A rendszer nagyon egyszerű lenne: nem értesz egyet valamivel, amit a nagy országok szeretnének? Szóval találunk neked valamit, például megsérted a jogállamiságot, és mi nem fizetjük ki neked a támogatást, ezért gondold át jól, hogy akarod vagy nem akarod a kötelező kvótát.

TO, ŽE SOROS ZAÚTOČIL NA MERKELOVÚ, POTVRDZUJE, ŽE MAĎARSKO A POĽSKO VYHRALO V SPORE S EÚ TO, ŽE SOROS ZAÚTOČIL NA MERKELOVÚ, POTVRDZUJE, ŽE MAĎARSKO A POĽSKO VYHRALO V SPORE S EÚ https://dennikn.sk/minuta/2183678/?ref=mpm Közzétette: Robert Fico – 2020. december 11., péntek

Fico hangsúlyozta: ha ebbe a Lengyelország és Magyarország, valamint az Unió többi része közötti vitába Soros belépett, kétségtelenül a migrációról is szó volt, mert Soros a világ összes migránsát behozná az Unióba.

Még Csehország is, Milos Zeman elnök révén támogatta Magyarországot és Lengyelországot. Ez a két ország hatalmas sikert ért el, pedig Szlovákia elárulta a V4-es együttműködést.

Először is, mivel a készülő rendelet az uniós költségvetést és az Unió pénzügyi érdekeit csak a korrupció és az összeférhetetlenség okozta csalásoktól védi. Nem lehet hibáztatni a tagállamokat a jogállamiság és a demokrácia bármilyen más megsértéséért, és ez alapján nem lehet megakadályozni az uniós források lehívását nekik.

Másodszor azért, mert a Bizottság kötelezte magát, hogy iránymutatásokat dolgoz ki a rendelethez egy adott tagállam számára, de szoros együttműködésben az adott tagállammal. Ha egy tagállam javaslatot nyújt be ennek a rendeletnek az érvénytelenítésére az EU Bíróságához, a Bizottság ilyen iránymutatást csak a Bíróság döntése után adhat ki.

Harmadszor pedig, mert a bevezetendő rendeletnek tiszteletben kell tartania a tagállamok nemzeti identitását,politikai alapjait és alkotmányos berendezkedését.

Az uniós források felhasználását feltételhez kötő rendeletet nem lehet majd felhasználni az európai közös élet alapvető kérdésében más nézeteket valló országok ellen, ezek közé biztosan beletartozik a kötelező migránskvóta – emelte ki Fico.

Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak, egyben köszönetet mondani, mivel ők a szlovákok érdekeit is védték. A szlovák kormány azonban ahelyett, hogy megtartotta volna a már bizonyított V4 együttműködést, elárulta azt. Előnyben részesítette a nagyok „buksisimogatását” a politikák V4-es keretben történő fontos koordinációjánál, amely olyan előnyösnek bizonyult. 65 millió lakost a V4-es országokban nem olyan egyszerű ignorálni.

Fico szerint a szomszédok ilyen „megtorpedózása” példátlan, és katasztrofális következményekkel járhat Szlovákia számára a jövőben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt