KÜLFÖLD

Feltételesen szabadlábra helyezhetik Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkost!

A 77 ártatlan ember életét kioltó neonáci azt mondta, hogy már megbánta a tettét és készen áll arra, hogy visszailleszkedjen a társadalomba.

A modern kori Norvégia legkegyetlenebb tömeggyilkosa, Anders Behring Breivik szerdán egy feltételes szabadlábra bocsájtás iránti kérelmet nyújtott be a bíróságon az ügyvédjén keresztül – írja a The Local angol nyelvű norvég hírportál.

Anders Behring Breivik szélsőjobboldali nézeteket valló norvég terrorista és tömeggyilkos 77 ember életét oltotta ki 2011. július 22-én. Először Oslo belvárosában egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, köztük 10-en életveszélyesen. A bomba 15 óra 25 perckor robbant fel kormányzati épületek közelében.

Két órával később Breivik rendőregyenruhában áthajózott Utoya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A késlekedő rendőröknek azonnal megadta magát. Mint később mondta, soha nem gondolta volna, hogy túléli ezt a napot. Tettét „könyörtelennek, de szükségesnek” nevezte.

Az ügyében 2012. augusztus 24-én hirdetett ítéletet a bíróság. Breivik a lehető legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták. Az ítélet időtartama meghosszabbítható, ha fennáll a veszélye annak, hogy szabadulása után továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik ügyvédje, Oystein Storrvik szerint nincsen semmi meglepő abban, hogy az ügyfele egy feltételes szabadlábra bocsájtás iránti kérelmet nyújtott be, ugyanis ezt bármelyik elítélt megteheti a hatályos jogszabályok szerint. Strovvik elmondta: Breivik azzal indokolta a kérelmet, hogy a tettét már megbánta, és készen áll visszailleszkedni a társadalomba.

Az ügyvéd külön kihangsúlyozta, hogy a kérelem mellett a védence beperli a norvég államot is a zárvatartási körülményei miatt. Szerinte ugyanis nem emberhez méltó, hogy 8 éve egy magánzárkában van elkülönítve, ahonnét csak speciális esetekben jöhet ki. Breivik egyébként 2015-ben már indított hasonló pereket a végrehajtó hatalom ellen. A tömeggyilkos panaszait ekkor az oslói kerületi bíróság kezdetben helybenhagyta, de a fellebbviteli bíróság később úgy ítélte meg, hogy nem történt szabálysértés.

„Az új pert az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján fogjuk megindítani, mert szerintük nem emberhez méltó a 8 éve tartó elszigeteltség. Védencem börtönkörülményei nem javultak jelentősen, mióta legutóbb a bírósághoz fordultunk ezzel a kérdéssel. Az úgynevezett kompenzációs intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy egy ilyen hosszú távú elszigetelést jogilag fenntarthatóvá lehessen tenni” – fogalmazott Breivik ügyvédje a Verdens Gang (VG) norvég hírportálnak.

A hivatalos szervek egyelőre nem reagáltak a tömeggyilkos szabadon bocsájtási kérelmére. Egy pszichológiai szakvélemény szerint azonban Breivik semmilyen megbánást nem tanúsít a tette miatt, mindösszesen egy manipulációs kísérletet tett arra, hogy kijusson a börtönből.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?