KÜLFÖLD

Felszívódott a veszélyes iszlamista a nyomkövető ellenére

Úgy szökött Hamburgból Athénba repülővel egy veszélyes terrorszervezet szimpatizánsa, hogy elektronikus nyomkövető volt a lábán. A szír iszlamista jeladóját le is kapcsolták a németek, mondván: külföldön nem figyelhetik.
  • Szerző: WM

A német hatóságok veszélyes iszlamistaként tartották számon a 35 éves szír származású Hussein Z.-t. Az ügyészség ugyanis azt állította, hogy a férfi egy közel-keleti terrorszervezet szimpatizánsa. A rendőrség nem is bízta a véletlenre a férfi megfigyelését, elektronikus nyomkövetőt kapott. A német sajtó több orgánuma is arról számol be, hogy a férfi mindennek ellenére fel tudott szállni a hamburgi repülőtéren egy Athénba tartó járatra. A hatóságok ebből annyit észleltek, hogy a nyomkövető pár órán keresztül nem sugárzott jelet, majd röviddel később a görög főváros repülőteréről érkezett az újabb jel - írja a Welt.

Mivel a német törvények nem teszik lehetővé, hogy külföldön is megfigyeljenek ilyen módon embereket, a jeladót le kellett kapcsolniuk.

Sajtómegkeresésre annyit árult el a német rendőrség szóvivője, hogy tudnak az esetről, azonban bővebb tájékoztatást egyelőre nem áll módjukba adni. A szír születésű Hussein Z.-ről annyit lehet tudni, hogy 2015-ben menekültként érkezett Németországba, a német főügyészség azonban hamar nyomozást indított ellene, azt állítva, hogy egy terrorszervezet tagja lehet.

A 35 éves férfi ügye sokáig téma volt a német terror elhárítási központnál, és többször úgy emlegették Hussein Z.-t, mint különösen veszélyes személyt. A Spiegel online információi szerint a férfi röviddel az elutazása előtt jelentkezett az egyik megfigyelő tisztjénél, hogy a megbetegedett fiát szeretné maga után hozni Németországba a szír-török határról.

Állítólag az utazás után két nappal is jelentkezett, ekkor azt mondta, hogy Törökországban van. A hatóságok állítja: nincs pontos információjuk a férfi tartózkodási helyéről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?