KÜLFÖLD

Felrobbantottak egy amerikai diplomatát Ukrajnában

Provokációként értékelte az orosz külügyminisztérium, hogy aknával felrobbantották az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek egyik gépkocsiját a háború sújtotta Donyec-medencében.
címkék:
  • Szerző: F. G.

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, két megfigyelő pedig megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott a luhanszki szakadárok ellenőrzése alatt álló területen - közölte Sebastian Kurz, az EBESZ soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere vasárnap. Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében, Prisib település mellett történt.

 A Luhanszki Népköztársaság népi milíciája szerint a megfigyelő misszió gépkocsija letért a fő útvonalról, és másodrendű utakon haladt, ami tilos az EBESZ megfigyelői számára. A szakadár népköztársaság "belügyminisztériuma" szerint az esethez köze volt egy ukrán felderítő és diverziós csoportnak.

Petro Porosenko ukrán elnök ezzel szemben leszögezte: Kijev követeli a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében dolgozó EBESZ-megfigyelők biztonságának szavatolását és szabad mozgásának biztosítását a válság sújtotta térségben, továbbá elítéli azt, hogy a Moszkva által támogatott Donyec-medencei szakadárok rendszeresen akadályozzák a nemzetközi szervezet missziójának munkáját.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?