KÜLFÖLD

Felrobbantotta volna az Eiffel-tornyot egy terrorista!

Az algériai férfit az észak-afrikai Al-Kaida pénzelte és látta el éjjellátó szemüveggel. Bár elítélték, de eddig mégsem sikerült őt visszatoloncolni szülőhazájába...Vajon miért?
  • Szerző: SZM

2017 augusztusában egy marokkói migráns belehajtott a tömegbe
Barcelona sétálóutcáján és megölt 15 embert.
Majd eltelt egy év, és tavaly kiderült, hogy a francia hatóságok nem hiába építettek falat (amelyet később golyóálló üvegre cseréltek ki) az Eiffel-torony köré, mert ugyanannak a terrorista sejtnek a tagjai Barcelona előtt egy héttel Párizsban is jártak és felmérték, hogy ott melyik lehetne az a nevezetesség, amely a legtöbb turistát vonzza és ahol a legnagyobb pusztítást lehetne okozni.

Most kiderült, hogy

már három évvel a barcelonai vérengzés előtt, 2014-ben is elkaptak egy terroristát, akit azzal vádoltak, hogy fel akarta robbantani az Eiffel tornyot.

Az illető az algériai származású Ali Meguimi, aki öt évvel korábban költözött át Franciaországba. A férfi az Észak-Afrikában működő Al-Kaidától pénzt és éjjellátó szemüveget is kapott a terrorcselekmények előkészítésére. A másik célpontja a Louvre lett volna...

Miután elfogták, terrorista összeesküvés vádjával bírósági elé állították és 2015 szeptemberében hat évre ítélték, deportálásra, valamint arra, hogy soha nem térhet vissza Franciaországba.

Igen ám, de közben az Emberi Jogok Európai Bírósága blokkolta az Algériába történő kiutasításokat, azzal az indokkal, hogy abban az országban a terrorizmusellenes szolgálatok megkínozzák az ilyen okokból visszaküldött embereket.

Eltelt négy év, majd tegnap a strasbourgi bíróság felülvizsgálta a korábbi döntését és úgy vélte, hogy ma már nem fenyegeti a korábbi veszély Ali Meguimit, ezért kiadható Algériának.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?