KÜLFÖLD

Felmentő ítélet született a rablógyilkosság során megölt nő ügyében

A cottbusi bíróság felmentette azt a fiatal szíriai migránst, aki rablógyilkosság feltételezett elkövetőjeként ült a vádlottak padján. A bíró szerint még annak ellenére sem volt bizonyítható a vádlott bűnössége, hogy a ruháján megtalálták a megölt nyugdíjas DNS-ét.
  • Szerző: WM

Hatalmas médiafigyelmet kapott a 2016 decemberében elkövetett rablógyilkosság Németországban. Ennek több oka is volt: egyrészről az áldozat idős kora, másrészről a feltételezett elkövető származása, és végül, de nem utolsó sorban az is, ahogy az emberek reagáltak a gyilkosság hírére. Több tüntetés is szerveződött, és a rendőrség szerint több életveszélyes fenyegetés miatt is eljárást kellett indítaniuk. Történt ugyanis, hogy három és fél évvel ezelőtt, vagyis 2016 év végén megkötözve, egy zacskóval a fején talált rá a fivére a megölt és kirabolt 82 éves nőre a cottbusi lakásában. Az idős áldozat megfulladt, a lakásban lévő összes szekrényt és fiókot átkutatta az elkövető. Három hónappal később vették őrizetbe az akkor még csak 17 éves Ahmed A.-t.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: 123RF / 123RF

A gyanúsított migrációs háttere több hónapig tartó tüntetéshullámot váltott ki. Majd, amikor a polgármester nyugalomra intette a demonstrálókat, akkor több mint ötszáz gyűlölködő levelet és három halálos fenyegetést kapott. A városvezető rendőri védelmet kért.

Az ügy tárgyalása 2017 októberében kezdődött, és összesen 101 tárgyalási napot tartottak. Az eljárás olyan sokáig tartott, hogy a szíriai migránst ki kellett engedni az előzetes letartóztatásból. A bíró azonban pozitívumként említette, hogy az összes további tárgyalási napon is megjelent, még idén májusban is, amikor az ügyész 10 év börtön kiszabását kérte. A bíróság pár nappal később máshogy döntött, elegendő bizonyíték hiányában ejtette a vádat. Az indoklás szerint az sem számított perdöntő bizonyítéknak, hogy a vádlott ruháján megtalálták az idős nő DNS-ét, mert az a lépcsőházban is rákerülhetett. A korábbi vádlott és az áldozat ugyanis ugyanabban a társasházban laktak. Ahmed A. a szabadon bocsájtása után kártérítési pert indított a jogtalan fogva tartás miatt. Az ügyész még gondolkodik, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?