KÜLFÖLD

Fantasztikus látvány: ritka jelenséget fotóztak a fagyos tengerparton

Különleges formájú jégdarabokat mosott partra a tenger, amelyek mesebeli hangulatot kölcsönöztek a partszakasznak.
  • Szerző: Ripost

Tojás alakú jégdarabok lepték el a Finnországot és Svédországot elválasztó Botteni öböl északi részén fekvő, Hailuoto sziget egyik partszakaszát – számolt be róla a BBC. A ritka jelenségről többen is osztottak meg képeket. Risto Mattila, a közeli Oulu városban élő amatőr fotós például elmondta, hogy éppen a feleségével kirándultak, amikor a látvány a szemük elé tárult.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hőmérséklet fagypont alatt volt, és erős szél fújt. A jégtojások egy 30 méteres partszakaszt terítettek be, a legkisebb akkora volt, mint egy átlagos tyúktojás, a legnagyobb pedig akkora, mint egy focilabda.

Snow ball sea. Lumipallomeri. 3.11.2019, Hailuoto, Marjaniemi, Finland. #sea #meri #hailuoto #marjaniemi #ylesaa #mtvsaa #yleluonto #uusiluontokuva #ig_finland #igscandinavia #olympussuomi #finland_photolovers #finland_frames #beautiofsuomi #ig_naturelovers #naturephotography #natureperfection #top_world_nature #suomenluonto #thebestoffinland #forecasuomi #pohjoisenluontokuvaajat #thisisfinland

George Goodfellow, a BBC meteorológus szakértőjének tájékoztatása szerint a ritka jelenség hideg, szeles időben alakulhat ki. A tojások nagyobb jéghártyadarabokból alakulnak ki, amiket a hullámok alakítanak kerekké. Aztán ahogy a tengervíz rétegekben a felszínükre fagy, egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek. A tojások aztán dagály visszahúzódásával, vagy az szél által kerülnek partra. A jégtojások akár egy méteres átmérőjűre is megnőhetnek.

#pallomeri #hailuoto #majakka #jääpallot #jää #ice #lokakuu19 #lumipallo #snow #snowball

És ezeket olvastad már?