KÜLFÖLD

Fantasztikus ezüstkincset talált egy 14 éves fiú

A római ezüstkincseket egy kezdő kincskereső találta Skóciában.
  • Szerző: Ripost

Még ma is csak 16 éves David Hall, aki 14 éves korában, 2014-ben egy értékes ezüstkincset talált a skóciai Fife megyében. Az ezüstöt valószínűleg a római katonák használták arra, hogy megvesztegessék az itt élő pikteket, miközben átvonultak Skócián.

David azt mesélte, először nem ismerte fel, milyen értékes leletet talált. Pedig ez a 3. századi kincs a legkorábbi ezüstlelet, amit a Római Birodalom határain kívül találtak. A kincset októberben fogják először kiállítani a Skót Nemzeti Múzeumban.

A fiú egy tévéműsor hatására kezdett érdeklődni a fémkeresés iránt. Spórolni kezdett, majd vett magának egy amatőr fémkeresőt. Még csak néhány hónapja használta, amikor megtalálta az ezüstöt. Ez volt az első komoly lelete – írja a BBC.

Nagyon unalmas nap volt. 103 fémkeresővel együtt jártuk a vidéket, és semmit nem találtunk. Hirtelen előbukkant néhány ezüstdarab, és egy barátom azt mondta, hogy római kori kincseket találtunk. Még aznap kétszáz darab előkerült.

A múzeum kurátora azt mondta, a kincsnek köszönhetően többet megtudhatnak a rómaiak határmenti politikájáról.

Lenyűgöző, hogy milyen összetettek voltak itt a kapcsolatok. A rómaiaknak rengeteg problémával kellett szembenézni, a helyi törzsek pedig igyekeztek hasznot húzni belőlük.

És ezeket olvastad már?