KÜLFÖLD

Fanatikus Biden-szimpatizánsok megrongáltak egy katolikus katedrálist Kaliforniában

A templom elöljárója nem haragszik az elkövetőkre, a lelkükért imádkozik.

A péntekről szombatra virradó éjszaka megrongálták az iraki katolikus egyház (káld katolikus egyház) egyik kaliforniai katedrálisát.

A San Diego közelében található El Cajon-i Szent Péter Székesegyház falaira és bejáratára Joe Biden választási győzelmének szurkoló feliratokat, horogkereszteket, valamint a szélsőbaloldali Black Lives Matter (fekete életek számítanak, BLM) nevű mozgalom rövidítését festették fel – írja a San Diego Union-Tribun helyi hírportál.

Szent Péter Székesegyház hivatalos Facebook-oldalán megjelentett közlemény szerint a templomban több ezer dolláros kár keletkezett. A támadás motivációja egyelőre ismeretlen, de feltételezhetően Biden-szimpatizánsok egy fanatikus csoportja követhette el a rongálást. Az ügyben rendőrségi feljelentés történt.

„Ma reggel pentagrammákkal, fejjel lefelé fordított keresztekkel, horogkeresztekkel, „BLM” és „Biden 2020” feliratokkal gyalázták meg az imádott székesegyházunkat. Ez a bűncselekmény emlékeztet minket arra, hogy imádkozzunk az itt, és az Irakban élő testvéreinkért, illetve a bűnözőkért, akik ezt elkövették„ – olvasható a templom közösségi oldalán megjelent közleményben, ami mellé egy videót is posztoltak a rongálás eredményéről. A graffitit végül a templomba járó katolikus hívek, illetve El Cajon-i önkéntesek takarították le a katedrális oldaláról.

Az elmúlt időszakban egyébként több katolikus templomot is támadás ért az Egyesült Államokban. Múlt hét elején például a floridai Ocalában gyújtottak fel egy templomot ismeretlenek, pár nappal később pedig egy őrjöngő férfi szétverte egy katolikus szemináriumnak otthont adó épület bejáratát baseballütővel a texasi San Antonioban.

Lisieux-i Kis Szent Teréz szobra is az egyik áldozata az Amerikán végigsöprő vandalizmus-hullámnak. A Utah állambeli midvalei szobrot ledöntötték állványáról, majd lefejezték. A rombolás szeptember 14-én történt.

A Fox TV meglátása szerint nehéz lesz majd az elkövetőket azonosítani, hiszen az esetnek nem volt szemtanúja – közölte az Aleteia. A helyi plébános jelentette, hogy a templom előtt található szobrot elpusztították.

 

„Kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel. Kérem imádkozzanak az elkövetőért, hogy jöjjön vissza és megkaphassa a segítséget, amelyre szüksége van. A helyzet igen fájdalmas. Értesíteni fogjuk önöket, amint rendelkezésünkre áll bármilyen új információ. Szent Teréz, imádkozz értünk!”– fogalmazta meg a helyzetet a a plébános a helyi közösség számára.

Az egyházmegye azonnal gyűjtésbe kezdett, hogy a károkat orvosolni tudják. Cecilia López, a plébánia hitoktatási igazgatója a Fox TV-nek elmondta, hogy a hívek a támadás óta nem érzik magukat biztonságban a templomban.

Az utóbbi időben néhány amerikai háborút indított a katolikus templomok ellen, mivel azok szerintük a „fehérek felsőbbrendűségét” jelképezik.

Még a nyáron nagy felháborodást keltett, hogy egy fekete aktivista „fehér” Jézus szobrainak ledöntését kezdeményezte az Amerikai Egyesült Államokban.

Shaun King, a Black Lives Matter aktivistája felszólította a politikai vezetőket, hogy távolítsanak el minden olyan Jézus-ábrázolást – legyen az szobor, falfestmény, ablaküveg, bármi –, amelyen a Megváltó „fehér európaiként” van ábrázolva.

A negyven éves Shaun King amerikai író és polgárjogi aktivista a közösségi médián keresztül vezényli kampányait, zavaros érveléseit sokan tették már magukévá.

A BLM-aktivista szerint a Jézus-ábrázolások a fehér felsőbbrendűség jelképei, ezért nem maradhatnak a helyükön.

A barbárságnak úgy látszik sosem lesz vége, a nyár végén Junípero Serra spanyol misszionárius szobrát döntötték le a tüntetők San Franciscóban. A ferences szerzetest, a város alapítóját Ferenc pápa 2015-ben szentté avatta. A napokban Kalifornia állam több pontján is ledöntötték ennek a híres szentnek a szobrát az állítólag a rasszizmus ellen tüntetők, és valójában nem tudni, hogy miért. Hiszen a maga korában védelmezte az őslakosokat, s egyúttal San Francisco alapítójának is tekintik.

Szent Junipero spanyol származású ferences szerzetes a 18. században élt és tevékenykedett. A nevéhez köthető, hogy missziót szervezett Kalifornia állam számos városában, emellett az Egyesült Államok területén az első 21 katolikus misszió is az ő tevékenységének eredménye. A spanyol térhódítás idején a missziók segítségével védelmezte a bennszülötteket a rájuk váró fenyítések és elnyomás alól. 1988-ban Szent II. János Pál pápa avatta boldoggá, majd Ferenc pápa 2015-ben szentté Washingtonban. Az új szent a 18. század közepén az őslakosok méltóságának védelméért küzdött, megvédve őket kizsákmányolóiktól.

Guzmán Carriquiry Lecour uruguayi jogász, a Latin-Amerikai Pápai Bizottság alelnöke a szertartás során elmondta, „számos adat bizonyítja, hogy Junípero Serra atya védelmébe vette az őslakos asszonyokat, lányokat, akiket megerőszakoltak a katonák és a spanyol telepesek. Junípero Serra az őslakosok atyja és oltalmazója volt; védte a bennszülöttek méltóságát, ezért sokszor került konfliktusba a környék katonai vezetőivel.”

.Juniper atya nagy tudományú, szentéletű ember, az indiánok barátja és igazi felfedező volt, nem hátrált meg a veszélyektől. Egész életében hű volt jelmondatához: „Csak előre, mindig előre, sohasem hátra!” Ő alapította 1776. szeptember 17-én (Szent Ferenc ünnepén) San Francisco városát.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?