KÜLFÖLD

Ezt okozta a svéd társadalomban a tömeges migráció

Svédország is küzd a munkaerő hiánnyal, ennek ellenére a skandináv országban van az egyik legtöbb munkanélküli. A 2015-ös migrációs válság komoly szerepet játszik ebben a lehangoló statisztikában.
  • Szerző: WM

Az Eurostat adataira hivatkozva több svéd lap is arról számolt be, hogy a 28 uniós tagállam listáján Svédország a 24. helyen áll a munkanélküliek arányát tekintve. Stefan Löfven svéd miniszterelnök pedig pár éve még azt ígérte, hogy 2020-ra náluk lesz a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. A svéd sajtó megjegyzi, hogy ezekben az elkeserítő adatokban nagy szerepet játszik a 2015-ben kezdődött migrációs válság is. A baj ugyanis nem abból adódik, hogy ne lenne elegendő munkahely a skandináv országban, hanem abból, hogy olyan bevándorlók tömege érkezett az országba, akiknek eszük ágában sincsen dolgozni. Munka helyett inkább a szociális rendszereken élősködnek, és segélyekből tartják el családjaikat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2018-ban egy tanulmány rávilágított, hogy az őslakos svédek körében 3,6 százalékos a munkanélküliség aránya, a migrációs háttérrel rendelkezőknél ugyanez az adat 19,9 százalék.

Több önkormányzat is jelezte a svéd kormány felé, hogy gazdasági válságba kerülhetnek, ha továbbra is segélyeket kell biztosítaniuk a nagyszámú migrációs és menedékkérő közösségeknek. Több városvezető nyíltan beszélt arról, hogy pár éven belül a csőd sem elképzelhetetlen egyes településeken.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?