KÜLFÖLD

Ezt a sérült kutyust ünnepli most az egész világ

Az amerikai haderő nem hajlandó elárulni annak a hős kutyának a nevét, amely részt vett az Abu Bakr al-Baghdadi ellen indított katonai akcióban. Donald Trump amerikai elnök az egyik legnagyobb közösségi oldalon osztott meg képet a kutyáról.
  • Szerző: WM

Mint ismeretes, katonai akció keretében az amerikai erők rajtaütöttek az Iszlám Állam vezetőjének búvóhelyén. Egy precíziós légicsapást követően a különleges alakulat emberei betörtek a házba, ahol két nővel is végeztek. Az Iszlám Állam vezetőjéhez hasonlóan ők is viseltek robbanómellényt, ám minden olyan gyorsan történt, hogy nem volt idejük aktiválni azokat. Al-Baghdadinak sikerült lemenekülnie a ház alatt kiépített alagútrendszerbe, de ott zsákutcába került. Ekkor döntött úgy, hogy felrobbantja magát három gyermekével együtt, akiket feltehetően élő pajzsként használt volna fel a menekülés során. Az amerikaiak számítottak rá, hogy a terrorszervezet vezetője öngyilkos merényletet hajthat végre, ezért nem ők, hanem egy kutya eredt al-Baghdadi nyomába, és a négy lábú harcos a robbantás következtében meg is sérült.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Abu Bakr al-Baghdadi
Fotó: afp

Végül katonák mentek utána, hogy biztonságos helyre vigyék. A történtek óta hősként emlegetett állat nevét és fajtáját a hadsereg nem árulta el, Donald Trump azonban úgy döntött, hogy feloldja a titkosítás alól az eb fotóját. Az Egyesült Államok elnöke a Twitter-bejegyzésében csodálatos kutyaként emlegette a hős állatot, majd hozzátette, hogy kiváló munkát végzett.

Időközben a hadsereg közölte, hogy az eb a katonai feladatok után a gyógyulás útjára lépett. „A kutyus csak enyhébb sérüléseket szenvedett” – mondta Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón. „Az állat óriási szolgálatot végzett” – tette hozzá. A kutya nevét Milley nem akarta felfedni, mivel az még mindig a bevetési területen van.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?