KÜLFÖLD

Ezek megőrültek: egyre többen kezelik a koronavírust lovaknak szánt féregirtóval

Hiába figyelmeztettek többször is az egészségügyi hatóságok, az amerikaiak tömik magukba a Ivermectin tartalmú készítményeket.

Hiánycikké vált az amerikai boltokban a lovak és szarvasmarhák féregtelenítésére, valamint parazitafertőzés kezelésére használt Ivermectin tartalmú gyógyszerek, miután egyes körökben elterjedt, hogy a készítmény alkalmas a koronavírus-fertőzés kezelésére és megelőzésére. Csakhogy a Ivermectin nemcsak, hogy nem hatásos a Covid ellene, de könnyen túl is adagolható, ezért amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) több figyelmeztetést is kénytelen volt kiadni az elmúlt időszakban – írja a Washinton Post.

Az Ivermectinnel kapcsolatban még nyár elején merült fel, hogy hatásos lehet a koronavírus ellen, miután egy kutatás kimutatta, hogy a vegyületet tartalmazó gyógyszerek 56 százalékkal csökkentették a Covidos betegek halálozási arányát. Idő közben azonban kiderült, hogy kísérlet adatait meghamisították, az Ivermictin pedig csak olyan nagy dózisban hatásos, ami már veszélyes az emberre nézve.

Ez a hír azonban nem jutott el az emberek többségéhez: az Egyesült Államokban a mai napig sokan azt hiszik, hogy a készítmény minden további nélkül alkalmazható a Covid-19 megelőzésére. Így fordulhatott elő, hogy augusztusban közel 500-an szorultak sürgősségi ellátásra Ivermictin-túladagolás miatt az Egyesült Államokban.

You are not a horse': FDA urges people to stop taking animal deworming drug to treat COVID-19

Lovaknak szánt, Ivermectin tartalmú féregtelenítő gyógyszer.

Az Ivermictin-őrület végül odáig gyűrűzött a tengeren túl, hogy szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) is kénytelen volt figyelmeztetést kiadni a témában. „Önök nem lovak, önök nem tehenek” – állt a közleményben, melyben a lóféregtelenítő veszélyeire hívták fel a figyelmet, az ugyanis „súlyos károkat okozhat”.

Az FDA figyelmeztetése azonban nem hozta meg a kívánt eredményt, ugyanis a kiskereskedelmi gyógyszertárakban lényegében hiánycikké vált az Ivermictin szerte Amerikában. A helyzet sok helyen annyira kritikussá vált, hogy a patikatulajdonosok egyre több helyen követelik meg a vásárlóktól, hogy mutassanak egy közös fotót a lovukkal, megelőzve ezzel a visszaéléseket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?