KÜLFÖLD

Ez történik, ha meghal a királynő

Az Egyesült Királyság régóta készül II. Erzsébet halálára: ha bekövetkezik a tragédia, másodpercekre kidolgozott forgatókönyv lép életbe.
  • Szerző: KF

A London Bridge összeomlott

– ha ez a mondat elhangzik, az Egyesült Királyság gyászba borul. Ez ugyanis a titkos kódja annak, hogy II. Erzsébet elhunyt.

 

Bár a királynő él és virul, lassan betölti a 91. évét, a királyság pedig aggódva gondol arra a napra, mikor örökre lehunyja a szemét. Ekkor egy részletesen szabályozott protokollfolyamat indul be.

A titkos kódot a királynő személyes titkára mondja ki: Sir Christopher Geidt az aktuális miniszterelnöknek adja át telefonon az üzenetet. A miniszterelnök azonnal értesíti azt a 15 kormányt, amely szimbolikusan szintén a királynő uralma alá tartozik – többek között Kanadáét és Ausztráliáét.

Ezt követően a sajtó szerez tudomást a szomorú hírről, elsőként a BBC. A tévék munkatársai azonnal feketét öltenek, a rádiók a hírek előtt szomorú zenét sugároznak, az internetes oldalak fekete háttérre váltanak.

Nagy-Britanniában 12 napos gyász köszönt be, a királynőt két héttel halála után temetik el. Ez idő alatt az ország királyává koronázzák Károlyt, míg Vilmos megörökli a walesi herceg címet.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?