KÜLFÖLD

"Ez nem a mi unokánk" - vallottak a terrorista nagyszülei

Évek óta nem látták a csendes, kedves fiút, aki most az ígérte, társaival együtt vérfürdőt rendeznek Spanyolország számtalan nagyvárosában.
  • Szerző: KF

Nem sokkal a katalán terrortámadások után az Iszlám Állam egy vérfagyasztó videóban üzent Spanyolországnak: vérbe fogják borítani a tengerpartokat, mert vissza akarják szerezni az Ibériai-félszigetet, amit a „keresztes hódítók” évszázadokkal ezelőtt elvettek a muzulmánoktól. Az üzenetet egy spanyol terrorista olvasta fel – az El Mundo napilap pedig megszólaltatta a megtört nagyszülőket.

 

Ramón Pérez és felesége, Carmen Mollejas élete közel három éve vált pokollá: egyetlen lányuk, Tomasa ekkor szakította meg velük végleg a kapcsolatot, és gyerekeikkel együtt eltűnt a córdobai házaspár elől.

A nagyszülők ekkor még úgy tudták, két fiúunokájuk van – mostanra azonban kiderült, hogy Tomasának már hat gyereke született, és mind csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Közülük is egyre feljebb jut a ranglétrán Abu Laiz al Qurtubi, született Muhammad Yasin Ramon Perez, az idős pár kedvenc unokája. Bár lassan fél évtizede nem találkoztak Yasinnal, a fiú arca néz le rájuk most mindenhonnan: a 22 éves fiú fenyegette meg Spanyolországot.

Nem bírjuk elhinni, mivé vált a mi szeretett unokánk. Ez már nem ő

– mondja remegő hangon Ramón.

A családra a romlást Tomasa szerelme hozta: a marokkói Abdelah Ahram a 90-es években szökött át Córdobába, ahol hamar egymásba szerettek a tinédzserlánnyal. Tomasa a férfi kedvéért áttért az iszlámra, és a gyerekeiket is radikális muzulmánnak nevelték. Állandóan költöztek, míg a férj és a testvérei lebuktak – a három férfi ugyanis drogkereskedelemből és lopott luxusautók eladásából tartotta el magát, de Abdelah még „plusz gázsiért” spanyol terroristasejtek létrehozásában is segédkezett. Az egyik gócpontjuk abban a Ripolliban volt, ahol a barcelonai terrortámadás végrehajtói is radikalizálódtak…

 

A férfit 2009-ben 12 éves szabadságvesztésre ítélte a marokkói bíróság. Egyik szabadon maradt testvére azonban segített Tomasának és gyerekeinek a Közel-Keletre menekülni. Ramónék alig tudnak a családról: az ötödik unokát lassan hozzákényszerítik egy dzsihádistához, négy idősebb testvére már harcol az Iszlám Állam soraiban, és a legkisebbre is hasonló sors vár. Yasin legutóbb Messengeren reagált nagyszülei megkeresésére, de Carmen még mindig sírva fakad, ha eszébe jut, mit írt Yasin:

Azt akarom, hogy a ti Spanyolországotok az Iszlám Állam részévé váljon. És ezért meg is teszek mindent.

És ezeket olvastad már?