KÜLFÖLD

Ez az ország döntheti romba Európát

Európa rémálmát jósolta meg az albán miniszterelnök - Edi Rama szerint a Balkánon elszabadul a pokol, ha Brüsszel tovább halogatja a régió országainak EU-s csatlakoztatását.
  • Szerző: KF

Albánia már jó ideje jelezte, hogy szívesen lenne a közösség tagja, de a folyamat jó ideje lelassult, részben az EU belső válságának köszönhetően, részben pedig azért, mert a tagállamok jelentős része nem bővítené tovább a közösséget – legalábbis nem a Balkán országaival.

 

Rama szerint,ha Brüsszel nem tudja értékelni a régió országait, akkor a Balkán alternatív megoldásokat fog keresni, amely az EU rémálmával is egyenlő lehet.

„Nem értik meg, hogy ennek a régiónak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van a régióra, ha biztonságos kontinenst szeretnének teremteni. Hogyan lehetne az unió biztonságos, ha közben a Balkánon elszabadul a pokol?”

Albánia például már pedzegette, hogy EU-s jövő híján akár uniót alakíthatnának ki az albán többségű Koszovóval, amelyet Szerbia még mindig országa részének tart, míg Koszovó szeretné megőrizni nehezen kivívott függetlenségét.

Ha a brüsszeli ajtók nem nyílnak, robbanhat a balkáni puskaporos hordó…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?