KÜLFÖLD

Ez a telefonos alkalmazás akadályozhatja meg a járvány újabb hullámát

Pár napon belül letölthető lesz Svájcban a Next Step nevű mobiltelefonos alkalmazás. Az applikáció értesítheti a felhasználót, ha korábban egy fertőzött beteggel került kapcsolatba. Sokan azonban kritikusak az ötlettel kapcsolatban.
  • Szerző: WM

Svájcban is tartanak attól, hogy hamarosan újabb hullámban kezdhet el terjedni a koronavírus. A nyugat-európai államban ezt több eszközzel is igyekeznek megakadályozni. A többi közt, pár nap múlva rendelkezésre áll egy mobiltelefonos applikáció, amelyet bárki ingyenesen letölthet a telefonjára. Az alkalmazás lényege, hogy értesíti a felhasználóját, ha egy koronavírusos beteggel lépett kapcsolatba pár nappal korábban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Tegyük fel, hogy huzamosabb ideig ülök egy idegen mellett a vonaton. Az utastársról pár nappal később kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Ebben az esetben az alkalmazás riasztást küld nekem, hogy xy megbetegedett.

Normális esetben senki nem tudná, hogy mi bármikor is találkoztunk, de az applikációnak hála önkéntes karanténba vonulhatok, és teszteltethetem magam. Ez valóban egy komoly lehetőség arra nézve, hogy megállítsunk egy világjárványt.

Az ötletnek azonban vannak kritikusai is. Szakértők szerint ugyanis ez a módszer csak akkor lenne hatásos, ha Svájcban mindenkinek kötelezően használnia kéne az alkalmazást. Sőt, a külföldről érkezőkkel is le kellene töltetni, hiszen ők is vírushordozók lehetnek. Mások azért aggódnak, hogy ki biztosítja, hogy az emberek személyes adatai nem kerülnek-e rossz kezekbe. De még arra sincs egyértelmű válasz, hogy mi van akkor, ha valaki csak szórakozásból jelenti azt az alkalmazás felé, hogy elkapta a koronavírust.

Az ötletgazdák szerint is még sok a nyitott kérdés, de pár nap múlva még csak a tesztverzió kerül forgalomba. Ennek az lesz a feladata, hogy kiderítse, melyek az applikáció hiányosságai. A fejlesztők azonban úgy látják, hogy ez egy első lépés afelé, hogy a jövőben ne kényszerítse térdre az egész világot egy járvány.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?