KÜLFÖLD

Ez a három nő dönthet világhatalmi kérdésekben

Pár hónapon belül három sorsdöntő választást is rendeznek Európában. Mindegyikben egy nő a főszereplő, akik hosszú időre meghatározhatják a kontinens sorsát.
  • Szerző: WM

Időrendi sorrendben elsőként a franciák voksolnak, ott ugyanis már vasárnap megtartják az elnökválasztás első fordulóját. A közvélemény-kutatások nagyon szoros eredményt jósolnak, így nem lehet biztosra venni, hogy melyik két jelölt jut majd be a második fordulóba. A Nemzeti Front vezetőjének, Marine Le Pennek mindenesetre nagy esélye van erre. Az elnök asszony több ízben kijelentette, hogy hatalomra kerülése esetén radikális változások várhatóak. Tervei szerint kivezetné az országot az Európai Unióból, valamint visszaállítaná a határellenőrzést is, megállítva ezzel az illegális bevándorlást. Ha Franciaország valóban kilépne az Unióból, akkor a Brüsszelből vezetett intézmény valószínűleg feloszlatná magát.

Theresa May kedden meglepett mindenkit azzal, hogy bejelentette, június 8-án előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A jelenlegi miniszterelnök pártjának támogatottsága messze a legnagyobb a szigetországban, így lényegében nincs mitől félnie Theresa Maynek. Egy politikai elemző szerint May remekül keveri a kártyákat, a júniusi voksolásból úgy jöhet ki, hogy még nagyobb támogatottságot szerez, megkönnyebbítve ezzel a brexit körüli későbbi tárgyalásokat. Kulcsfontosságú lehet ugyanis az Egyesült Királyság számára, hogy a Brüsszellel folytatott megállapodások minél kedvezőbbek legyenek számukra.

A nagy kérdés tehát, hogy mekkora többséget szerez Theresa May a tárgyalások megkezdése előtt.

Szeptember 17-én Németországban lesznek választások. A 12 év óta hatalmon lévő Angela Merkel pozíciója most először ingott meg. A német belpolitikába visszatérő Martin Schulz ugyanis mozgósítani tudta a német baloldalt, ennek köszönhetően pedig fej-fej mellett áll a két nagy párt a közvélemény-kutatásokon. A németek az idei voksolással véleményt formálnak majd a 2015 óta tartó migránspolitikáról is, ami miatt már oly sokszor bírálták a kancellár asszonyt. Európa legnagyobb gazdasági hatalma tehát választás előtt áll.

Magyarország szempontjából biztosan jobb lenne, ha Angela Merkel és vele együtt a jobboldali CDU/CSU pártkoalíció megőrizné a hatalmát. A kancellár asszony kiszámítható politikája a térségnek is biztonságot kölcsönöz. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?