Létrehozva: 2017.08.19.

Európa háborúban áll - ártatlanokat öltek Barcelonában

Újabb európai országot ért el a dzsihádista terrorhullám: hiába tartóztatták le sorra az Iszlám Állammal kapcsolatban álló személyeket Európa-szerte az elmúlt hónapokban, Spanyolország sem maradt sebezhetetlen.

Nem tudta megelőzni a barcelonai vérengzést a spanyol terrorelhárítás, annak ellenére, hogy a támadásban résztvevők közül nem egyet megfigyeltek. Cambrilsban viszont megakadályozták, hogy további terroristák megismételjék a gázolásos merényletet. Később azonban kiderült: a terrorakció már szerdán éjszaka elindult, mikor Alcanarban felrobbant egy épület, egy ember halálát okozva, hetet pedig megsebesítve. A házban a terrorsejt bombagyára működött.

Fiatalokból álló csoport gyilkolt

A katalán terrorsorozat mögött egy 12 fős, elsősorban marokkói fiatalokból álló sejt állt, amely kapcsolatban van az Iszlám Állammal, a szervezet utasításait követve gyilkolt. A csoport öt tagját Cambrilsban agyonlőtték a rendőrök, négyet – köztük a furgont bérlő Driss Oukabirt – letartóztattak, hárman viszont még mindig szökésben vannak. Köztük a barcelonai gázoló, a 18 éves Moussa Oukabir is, Driss testvére.

A sejt felkészülten dolgozott, WhatsAppon keresztül kommunikált – a lehallgatásmentes üzenetküldő már a korábbi terrortámadások esetén is bevált. Az alcanari bombagyárban legalább húsz gázpalackot találtak, valamint olyan eszközök nyomaira bukkantak, amelyekkel házi készítésű robbanószerkezeteket állítottak elő. A bombák valószínűleg nem csak spanyol támadásokra készültek.

Sokkal nagyobb akciót terveztek

Az is biztos, hogy ennél nagyobb szabású akciót terveztek Oukabirék. A cambrilsi csoport tagjainál kések és kézifegyverek is voltak, robbanómellényt erősítettek magukra, gyilkolni indultak. A rendőrség azonban lezárta az utakat, és csak ellenőrzés után engedték továbbhajtani az autókat, ezért a terroristák még a kocsisorban elkezdtek lövöldözni. Hat embert, köztük egy rendőrt is megsebesítettek, egy nő életveszélyes sérülésekkel került kórházba, ahol életét vesztette.

Ha a terroristák tervei szerint haladt volna az akció, több száz, akár ezer áldozatot is követelhetett volna a támadásuk. Turisták számára vonzó célponton csaptak le, számtalan országból szedtek áldozatokat. A csoport az Iszlám Államtól kapta az utasításokat, és kapcsolatban állt más országok terrorsejtjeivel is. A három szökevény valószínűleg megpróbálja elhagyni Spanyolországot, máshol vehetnek részt terrortámadások előkészítésében, de már a mostani akció is elég inspirációt nyújt a külföldi sejteknek.

 

Versengenek egymással a terroristák

A terroristák ugyanis szinte versenyeznek a merényletekben: minél több áldozattal járó, minél meghökkentőbb megoldással akarnak előrukkolni, amelyet aztán egyre több dzsihádista utánozhat. Alig több mint egy éve Mohamed Lahouaiej Bouhlel 86 embert gázolt halálra egy kamionnal Nizzában – azóta pedig a gázolásos merényletek egymást érik, Londonban és Stockholmban is láthattunk már hasonlót. Oukabirék is teherautóval szerettek volna a tömegbe hajtani, de mivel erre nem volt jogosítványuk, nem bérelhettek ilyen nagy járművet, a lopással pedig felhívták volna magukra a figyelmet.

Ha a hatóságok nem elég gyorsak, máshol is megismétlődhet a barcelonai tragédia. Mert az biztos: a terroristák nem állnak le, egész Európát hadszíntérnek tekintik. Totális a háború.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Részeg keselyűkhöz kellett állatmentőket hívni az Egyesült Államokban - videó

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

KÜLFÖLD

Joe Biden arra célozgatott, hogy kannibálok ették meg a nagybátyját

KÜLFÖLD

A háború Csehország egyik leggazdagabb emberévé tette a "fegyveripar urát"

KÜLFÖLD

"Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa