KÜLFÖLD

Európa biztonsága ma Törökországban kezdődik

Az EU és Törökország közötti, a migráció megállítására vonatkozó megállapodás betartása nélkül jelentős migrációs nyomással kellene számolni déli irányból, ezért mindenkinek el kell ismernie a törökök erőfeszítéseit - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
  • Szerző: MTI

Szijjártó Péter török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország stratégiai szövetségesként és barátként tekint Törökországra és nagyra becsüli azt a szerepet, amelyet az betölt az európai biztonság garantálásában. 

Nagyrészt Törökországnak köszönhető, hogy az a 30-35 millió ember, aki Európa környékén olyan helyzetben van, hogy bármikor útnak indulhat, egyelőre nem tette ezt meg.

4,5 millió migránst látnak el Törökországban, és nem engedik, hogy az EU felé induljanak. A folyamatos "karavánszervezésnek" is ellenállnak,

vannak ugyanis olyan erők, amelyek folyamatosan szervezkednének közép-amerikai mintára, de a török hatóságok ezt megakadályozzák.

Magyarország nagyra tartja Törökország szerepét a nemzetközi terrorellenes küzdelemben is. Erősíteni kell az együttműködést ezen a területen, mert több mint ötezer uniós állampolgársággal rendelkező harcos volt az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében, és ők most Európába akarnak jutni.

A külügyi tárcavezető arról is beszélt, hogy az EU és Törökország együttműködését a kölcsönös tiszteletre és őszinteségre kell alapozni. 

Egy demokratikus választáson elért 50 százalék feletti eredmény "nem a demokrácia gyengeségét mutatja",

hanem azt, hogy van olyan vezető, akiben bíznak az emberek, és a folyamatos leckéztetése nem jó, amikor biztonság szempontjából rá hagyatkozunk.

Mevlüt Cavusoglu hangsúlyozta: vannak országok, amelyek kritizálják Törökországot, holott fontosabb kérdésekre - például a bevándorlásra, a terrorizmus elleni küzdelemre - kellene inkább összpontosítani a kapcsolatok alakításakor.

Magyarország fontos szövetséges, jó barát és partner, a politikai kapcsolatok nagyszerűek, a gazdasági együttműködés is jó,

de ezt fejleszteni akarják, a kereskedelmi forgalmat növelni kell. A török külügyminiszter megköszönte Magyarország kiállását országa mellett a nemzetközi fórumokon.

A török külügyminisztert fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is. A politikussal a Karmelita kolostor épületében folytatott tárgyalást a magyar miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?