KÜLFÖLD

Észak-Korea megpróbálta ellopni a Pfizer-vakcina gyártási technológiáját

A kibertámadási kísérletet a dél-korai hírszerzésnek sikerült meghiúsítania.

Észak-koreai hackerek összehangolt támadást indítottak a Pfizer szerverei ellen, hogy megszerezzék az amerikai gyógyszeripari óriásvállalat koronavírus elleni vakcinájának gyártási technológiáját - írja a dél-koreai hírszerzésre hivatkozva a BBC.

A Yonhap hírügynökség beszámolója szerint a dél-koreai törvényhozók a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését követően a hírszerzésre (NIS) hivatkozva adtak hírt a támadási kísérletről. A képviselők nem árulták el, mikor történt a kibertámadás, ahogy azt sem, sikerrel jártak-e a hackerek.

„A Pfizer-t feltörték, és kibertámadások során megpróbálták ellopni a COVID vakcina adatait és a kezelési technológiáját”

- fogalmazott szűkszavúan Ha Tae-keung, a dél-koreai parlament hírszerző bizottságának tagja.

Észak-Koreát nem most először vádolják azzal, hogy megpróbálja ellopni a Covid-19 elleni oltóanyagok gyártásával foglalkozó cégek adatait. Tavaly elméletileg az AstraZeneca, a Johnson & Johnson és a Novavax szervereinek feltörésére is kísérletet tettek a távol-keleti diktatúra hackerei. A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálatnak minden ilyen támadást sikerült megakadályoznia.

Észak-Korea egyébként tagja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX programjának, melynek keretében körülbelül kétmillió adag koronavírus-vakcinát fognak kapni az év végéig.

Észak-Koreában mostanáig egyetlen koronavírusos esetről sem számoltak be hivatalosan a helyi egészségügyi hatóságok.

Kim Dzsongun még az elmúlt év végén teljesen lezárta Észak-Korea fővárosát, Phenjant, betiltotta a tengeri halászatot és két embert is kivégeztetett a koronavírus-prevenció jegyében – mondták el dél-koreai hírszerzők az ország parlamentjének az NBC beszámolója szerint.

A hírszerzők úgy fogalmaztak, hogy Kim Dzsongun „túlzó dühhel” és „irracionális intézkedésekkel” reagál a pandémiára, hogy elkerülje a gazdasági és egészségügyi katasztrófát országában. Észak-Korea egészségügyi ellátórendszere nagyon rossz állapotban van, így a járvány hatalmas pusztítást tudna okozni az országban.

Állítólag egy befolyásos pénzváltással foglalkozó vállalkozót is kivégeztek, aki az észak-koreai kormány szerint felelőssé tehető az észak-koreai devizaárfolyam romlásáért. Rajta kívül egy hivatalnokot is kivégeztek, aki állítólag illegálisan árucikkeket importált külföldről.

A halászatot azért tiltották meg, mert nem akarják, hogy „valaki megfertőzze koronavírussal a vizet” – állítják a hírszerzők.

Kim Dzsongun az információik szerint lezárta Phenjant és Dzsagang-tartományt is, hogy megelőzze a koronavírus terjedését. Ezen kívül egy hackertámadáson keresztül megpróbálták ellopni Dél-Koreából egy vakcina fejlesztési anyagát is.

Észak-Korea továbbra sem hajlandó elismerni, hogy akár egyetlen egy koronavírusos esetet is találtak volna az országban. A hivatalos számokat nemzetközi szakértők erősen kétségbe vonják. Az észak-koreai határok egyébként január óta le vannak zárva, még legfőbb kereskedelmi partnerük, Kína felé is.

A beszámoló során a hírszerzők arról is beszéltek, hogy Kim Dzsongun arra utasította Észak-Korea diplomatáit, hogy ne provokálják az Egyesült Államokat, mert Joe Biden vezetése alatt Trumptól eltérő megközelítést vár Észak-Koreával szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?