KÜLFÖLD

Erre nincs mentség: megakadályozhatták volna a brüsszeli robbantásokat

Harmincöt emberélet, sok száz sebesült áldozat sorsa múlt azon, hogy a belga hatóságok nem vették komolyan az FBI egy héttel korábbi figyelmeztetését, akik információkat adták át a későbbi robbantó el-Bakraoui testvérekről.
  • Szerző: F. G.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hat nappal a múlt heti brüsszeli robbantások előtt információkat adott át a holland hatóságoknak az el-Bakraoui fivérekről, akik részt vettek az öngyilkos merényletekben - közölte kedden a holland igazságügyi miniszter.

    Ard van der Steur a hágai törvényhozás alsóháza előtt beszélve elmondta, hogy az FBI március 16-án tájékoztatta a holland szerveket Ibrahim és Khalid el-Bakraoui bűnözői és szélsőséges múltjáról.
    A tárcavezető hozzátette, hogy

a holland hatóságok másnap, március 17-én közvetlenül felvették a kapcsolatot a belga társszervekkel.

    Ibrahim el-Bakraoui március 22-én robbantotta fel magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, míg testvére, Khalid nem sokkal később a metróban követett el öngyilkos merényletet az uniós intézmények közelében.
    A brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincöt ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?