KÜLFÖLD

EP-választás: így zajlik a szavazás a többi országban

Sorra nyílnak a Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken a szavazókörök.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán ezeken a helyeken is reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat, összesen 15 192 választópolgárt - írja az MTI.

A magyarországi szavazókörökkel egy időben nyitott ki a szavazókör Svédországban (Stockholm), Norvégiában (Oslo), Dániában (Koppenhága), Hollandiában (Hága), Belgiumban (Brüsszel), Luxemburgban (Luxembourg), Németországban (Berlin, Düsseldorf, München és Stuttgart), Franciaországban (Párizs és Lyon), Svájcban (Bern), Olaszországban (Milánó és Róma), Máltán (Valletta), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Lengyelországban (Varsó, Krakkó és Wroclaw) és Csehországban (Prága).

Ezen a 22 külképviseleten 9970 választót várnak, a legtöbbet Brüsszelben (1242), Münchenben (1206), Berlinben (997), Stuttgartban (882), Bernben (867) és Hágában (775). Szintén a magyarországi szavazókörökkel egy időben nyílt meg a külképviseleti szavazókör a Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Ausztriában (Bécs és Innsbruck), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Horvátországban (Zágráb és Eszék), valamint Szerbiában (Belgrád és Szabadka). A tíz külképviseleten 2051 választót várnak, Bécsben például 932-t, Szabadkán 584-et.

A Balkánon szintén 6 órakor nyitott meg Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó), Montenegróban (Podgorica), Koszovóban (Pristina), Macedóniában (Szkopje) és Albániában (Tirana), összesen 263-an voksolnának ezeken a külképviseleteken.
   
Közép-európai idő szerint reggel 7 órakor nyitnak a szavazókörök Írországban (Dublin), Nagy-Britanniában (Edinburgh, London és Manchester), Portugáliában (Lisszabon), Marokkóban (Rabat), Algériában (Algír), Tunéziában (Tunisz), Angolában (Luanda) és Nigériában (Abuja). Ezen a tíz külképviseleten összesen 2838-en voksolnának, Londonban 1726-an, Dublinban 341-en, Manchesterben 258-an. Mivel ez a tíz külképviselet olyan időzónában van, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest mínusz 1 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy - bár helyi idő szerint reggel 6-kor kinyitottak a szavazókörök - az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap több mint 20 ezren szavazhatnak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?