KÜLFÖLD

Emmanuel Macron: minden migránst kitoloncolunk, aki részt vett a dijoni vérengzésben!

A francia elnök szokatlanul kemény hangot ütött meg a bevándorlókkal szemben, azt azonban csak remélni lehet, hogy érvényt is szerez majd a szavainak.

Ahogy arról a korábban beszámolt, múlt hétvégén etnikai villongások alakultak ki Dijonban egy csecsen bűnbanda és észak-afrikai arab kábítószer-kereskedők között.

A csendes közép-francia városban azután durvultak el az események, hogy arabok június 11-én eszméletlenre vertek egy csecsen fiatalembert, akinek a honfitársai később több kísérletet is tettek arra, hogy hogy ezt megbosszulják.

Az ellenséges bandák tagjai szombaton és vasárnap félautomata gépfegyverekkel (!), pisztolyokkal és késekkel vadásztak egymásra a nyílt utcán. Álarcos, csuklyás férfiak gyújtogattak, autókat rongáltak meg és úttorlaszokat állítottak fel Dijon Grésilles nevű negyedében. Egy helyi lakos t szemtanúja volta annak, ahogy egy földön fekvő férfi fejét baltákkal verték szét.

A kialakult helyzet miatt hétfőn Dijonba vezényeltek több mint száz rohamrendőrt és csendőrt, de egyes források szerint a hadsereg különleges alakulatai is mozgósították. A zavargásokban résztvevők egy részét és a hangadókat a letartóztatták. Többségükről kiderült, hogy menekültként tartózkodnak Franciaországban.

A francia RTL tudósítása szerin egy kormánymegbeszélésen Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy a törvény teljes szigorával fognak lesújtani a zavargások résztvevőire, a külföldi állampolgárokat pedig visszatoloncolják a származási országukba. A francia elnök elviekben felszólította Christophe Castaner belügyminisztert, hogy gyorsított eljárásban tegyék ki az országból a bevándorló elkövetőeket.

És ezeket olvastad már?