KÜLFÖLD

Elutasítják az ételt a migránsok, humanitárius katasztrófa fenyeget

A boszniai Vucjak nevű migránstáborban napok óta éhségsztrájkolnak a bevándorlók. Elmondásuk szerint az akciójukkal a drámai körülményekre akarják felhívni az emberek és a hatóságok figyelmét.
  • Szerző: WM

A boszniai Bihács közelében található Vucjak nevű migránstáborban nincsen se fűtés, se meleg víz, se áram. Az elmúlt éjszakákon a hőmérséklet mínusz öt fokig csökkent az egykoron szemétlerakó helyként működő telepen. Az N1 nevű bosnyák tévéadó arról számolt be, hogy sokan a sátrak belsejében fűtenek be fával, ez pedig életveszélyes. Arról nem is beszélve, hogy a tűzifát a migránsok a közeli erdőből szerzik be, ami el van aknásítva. Olyan illegális bevándorlók is vannak, akik fedél nélkül maradtak, mivel a hó súlya alatt összedőlt a sátruk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Angol nyelvű táblákkal tüntetnek a migránsok.
Fotó: Mustafa Ozturk / AFP

A Vöröskereszt bejelentette, hogy a munkásait visszahívják a táborból, mivel a migránsok több napja nem hajlandóak elfogadni a segélyszervezet által kínált ételeket. A bevándorlók ugyanis úgy döntöttek, hogy éhségsztrájkba kezdenek, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet az embertelen körülményekre. A bosznia-hercegovinai származású Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a héten ellátogatott a táborba. Mijatovic szerint is elképesztő állapotok uralkodnak a helyszínen, ezért a tábort azonnal be kell zárni, különben humanitárius katasztrófa fenyeget. Nagyjából ezzel egy időben a bosnyák biztonságügyi miniszter bejelentette, hogy a vucjaki táborban élő 600 migránst 20 napon belül átszállítják Szarajevóba, ahol egy régi katonasági épületet alakítanak majd át nekik.

Dunja Mijatovic is ellátogatott a táborba
Fotó: AFP

A helyi sajtó szerint azonban ennek a megoldásnak sem örülnek maradéktalanul a migránsok, mivel azért várakoznak Bihácsnál, mivel onnan egy ugrásnyira van mindössze a horvát határ.