KÜLFÖLD

Elszámolta magát May, oda a Brexit?

Egymást érik a politikai meglepetések az Egyesült Királyságban, ezek után már az sem teljesen biztos, hogy a britek kilépnek az EU-ból.
  • Szerző: KF

A brit miniszterelnök még áprilisban okozott hatalmas meglepetést, mikor bejelentette: júniusra előrehozott választásokat írt ki. Theresa May abban reménykedett, hogy ezzel sikerül megszilárdítania a konzervatívok hatalmát, és az ő szájízüknek megfelelő álláspontokkal mehetnek Brüsszelbe a Brexit-tárgyalásokra. Most azonban már az sem biztos, lesz-e Brexit.

 

May taktikája ugyanis kudarcot vallott, nemhogy konzervatív-erősödést nem hozott a voksolás, hanem a párt elvesztette alsóházi abszolút többségét is. A miniszterelnök eredetileg úgy számolt, a győzelmi ünneplés után néhány héttel már meg is kezdenék a kilépési tárgyalásokat – az új felállás azonban mindent felülír.

A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt ugyanis egy soft Brexitben érdekelt, míg May a hard verzió mellett kardoskodik. A parlament pedig nem fog néhány nap alatt dűlőre jutni, így biztossá válik, hogy a Brexit csúszik.

Ennél a kilépés egykori vezéralakja, Nigel Farage sötétebb jövőt jósol: szerinte azt sem lehet kizárni, hogy Corbyn egy újabb Brexit-referendum kiírását fogja kiharcolni. Annak az eredménye pedig még annyira sem megjósolható, mint May előrehozott választásának…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?