KÜLFÖLD

Elsöprő többség szavazott Ukrajnában Zelenszkijre

Az ukrán elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 54,43 százalékának összeszámlálása után Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt vezet 73,02 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő 24,64 százalékon áll.
  • Szerző: MTI

A részeredmények szerint az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében áll Porosenko az élen - ahol a voksok 63,9 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 33,31 százalékot -, az összes többi megyében Zelenszkij vezet.

Ezen kívül csak külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot (53,82 százalék), mint Zelenszkij (44,75 százalék).

Jevhenyij Radcsenko, a Központi Választási Bizottság helyettes vezetője vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatóján eredményesnek minősítette az elnökválasztást. Kiemelte, hogy a második fordulóban ugyanúgy 62 százalék körüli volt a részvételi arány, mint az első fordulóban.

A hivatalban lévő ukrán elnök időközben elismerte választási vereségét és bejelentette távozását az elnöki posztról.

Azt egyelőre nem tudni, mit jelent majd Zelenszkij győzelme a Kárpátalján élő magyarok számára, mert a választási kampány idején csak ködös célzásokat hallhattak a kisebbségek helyzetéről. Nem véletlen, hogy a választási részvétel éppen a kisebbségek lakta körzetekben volt a legalacsonyabb.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?