KÜLFÖLD

Elkezdődött a Brexit - de mi történik ezután?

Szerdán hivatalosan is megkezdődött az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, miután Theresa May aláírta a kilépésről szóló, Donald Tusknak címzett levelet - aktiválva ezzel a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.
  • Szerző: KF

 Brit szakértők elmagyarázták, hogy a britek részéről most hosszú várakozás következik, a labda a brüsszeli térfélen pattog: a tagállamoknak meg kell egyezniük, milyen egységes álláspontot képviselnek majd a tárgyalásokon.

 

A legbonyolultabb kérdés a „válási számla” ügye lesz: ez határozza meg, hogy az Egyesült Királyságnak mekkora kárpótlási összeget kell fizetnie. A professzorok szerint csak emiatt a kérdés miatt akár hónapokkal is tolódhat a kilépés, hiszen egyelőre komoly vita tárgya az összeg – Brüsszel pedig azzal fenyegetőzött, hogy míg ezen a téren nincs megegyezés, nem ugranak a további pontokra.

Maga a Brexit-tárgyalás az uniós állampolgárokra még nem lesz túl nagy hatással, így azok a magyarok, akik jelenleg az Egyesült Királyság területén dolgoznak, nem fognak változást tapasztalni. Azonban amint lezárulnak a tárgyalások, új rendszer lép életbe – ennek részleteit azonban csak sejtetni lehet. Eszerint a jelenlegi munkavállalókat nem küldik haza, viszont a jövőben csak nagyon kevés külföldi kereshet állást brit területen.

 

A Brexitnek a brit tagállamok többsége sem örült: a skót első miniszter már megkapta a felhatalmazást a saját parlamentjétől, hogy újra kiírja a függetlenségi népszavazást, és Észak-Írország is egyre hangosabban elégedetlenkedik. A Brexit azonban az Egyesült Királyság egészét kilépteti az EU-ból, tehát ha szakad az ország, ha nem, legalább ideiglenesen mind kikerülnek a közösségből.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?