KÜLFÖLD

Elképesztő rémségre bukkantak Portugália partjainál – Fotó

Nem is a fehér cápa a legfélelmetesebb lakója az óceánnak! Legalábbis az alapján, amit most találtak a portugál partoknál, külsőre biztosan nem. Azt hitték, réges rég kihalt, de az ősi jegyeket hordozó galléros cápa nagyon is él. Élő kövületnek számít, hiszen már a dinoszauruszok korában is létezett.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Unió kutatási projektet indított idén, hogy feltérképezze, milyen mértékben van szükség a kereskedelmi halászatra. Ugyanis elképesztően sok az indokolatlan halászat az EU-ban. A program célja az is, hogy feltérképezze a veszélyes fajokat, ennek keretein belül bukkantak rá a galléros cápára, ami csodák csodájára, még mindig nem halt ki – írja a Noizz.hu.

A galléros cápa másfél-két méteres, ugyanúgy a porcos halak közé tartozik, mint a többi cápa, rája. Külsejében inkább az angolnára emlékeztet. Kopoltyúfedői gallérszerűen kiszélesednek, szájában pedig közel 300 fog sorakozik, több sorban. Bármennyire is csúnya és rémületkeltő, az emberre veszélytelen, polipokat, tintahalakat eszik.

A hal a ritka európai vizekben, a mélytengeri régiókban él. Azonban – a teknősökkel, fókákkal és delfinekkel együtt – ott is ki van téve a tengerben hagyott, lesüllyedő halászhálóknak.

Ilyen vizekben található:

 

És ezeket olvastad már?