KÜLFÖLD

Elképesztő: Nemzeti kötelesség megerőszakolni a szakadt farmeres nőket

Egy népszerû egyiptomi vitamûsorban mondta ezt Nabih al-Wahsh ügyvéd.
  • Szerző: WM

Egyiptomban már hetek óta egy új törvényjavaslatról vitatkoznak a szakemberek. A lényeg, hogy szeretnék az országban visszaszorítani a prostitúciót és a túlságosan kirívó életstílust. Így például törvényben foglalná a kormány, hogy nyílt közösségi tereken – például egyetemeken – tilos lenne szakadt farmereket viselni. Az észak-afrikai ország egyik legnépszerűbb vitaműsora is erről szólt legutóbb, ahova meghívták vitapartnernek a konzervatív álláspontjáról is ismert Nabih al-Wahsh ügyvédet. Al-Wasch azt mondta: azok a lányok és nők, akik ilyen ruhákat hordanak,  „meghívót” küldenek a férfiaknak, hogy szexuálisan molesztálják őket.

A vitaműsor után szinte azonnal érkeztek a kőkemény kritikák. Maya Mursi, egy női jogvédő szervezet vezetője azt állítja, hogy az ügyvéd szavai nemi erőszak elkövetésére buzdítják a férfiakat. Ezzel pedig megsértik az alkotmányt, amely egyébként védi a nőket az erőszaktól. A jogvédő emellett bejelentette, hogy panaszt tesz az ügyvéd és a tévécsatorna ellen.

Megkérem az összes egyiptomi médiumot, hogy ne kérjék ki a jövőben Nabih al-Wahsh véleményét az ilyen jellegű ügyekben

– nyilatkozta Maya Mursi.

Az ügyvéd egy egyiptomi online portálon védte később az álláspontját. Érveit azzal próbálta alátámasztani, hogy ha a saját lánya öltözködne így, akkor természetesen rá is vonatkoznának a szavai - írja a Bild.

Az észak-afrikai államban egyébként hatalmas probléma a nőket érő szexuális zaklatás. A Központ a női jogokért nevű egyiptomi feminista szervezet statisztikája szerint az egyiptomi nők 86 százalékát már érte szexuális zaklatás vagy nemi erőszak, sőt a nők 46 százalékát naponta éri inzultus.

Sokan emlékezhetnek arra az esetre is, amikor 2011 februárjában - az arab tavasz idején - Lara Logan amerikai riportert szexuálisan bántalmazta a tömeg a Tahrír téren.

És ezeket olvastad már?