KÜLFÖLD

Elképesztő luxus a párizsi terrorista cellájában

2015. november 13-án történt Európa eddigi legsúlyosabb iszlamista terrortámadása. A merénylők öt helyszínen hajtottak végre összehangolt támadást. 130 ember halt meg. Az egyetlen terrorista, aki túlélte a támadást, egy francia börtönben raboskodik, ahol még saját konditerme is van.
  • Szerző: WM

A 28 éves Salah Abdeslam kilenc terrorista társa halott, ő az egyetlen, aki élve megúszta a 2015 novemberi terrortámadást. A nyomozás eddigi eredményeként ez is úgy fordulhatott csak elő, hogy Abdeslam az utolsó pillanatban meggondolta magát, állítólag nem volt elég bátorsága, hogy felrobbantsa magát. A férfit 2016 márciusában fogták el Brüsszel legveszélyesebb kerületében, majd egy hónap múlva kiadták Franciaországnak.

A terrorista azóta egy magánzárkában raboskodik Franciaország legnagyobb börtönében, 30 kilométerre Párizstól. A nagyobb méretű zárka négy részre van felosztva: egyikben orvosi ellátást kaphat, ha kér, a másikban pedig felügyelet alatt edzheti is magát például egy evezőgéppel.

Abdeslam egy zárt részlegen, előre meghatározott időpontokban sétálhat is. A börtön pedig rendelkezésére bocsájtott egy imaszőnyeget is, valamint a Korán egyik másolatát is megkapta. Azt azonban megtiltották számára, hogy bárkivel is tartsa a kapcsolatot a külvilágban. A nap minden percében kamerák figyelik a mozgását, összesen hat őr van ráállítva Abdeslamra. Egyetlen francia rabot sem ellenőriznek ilyen szigorúan - írja a Bild.

Ezzel az a célunk, hogy megakadályozzunk egy lehetséges öngyilkosságot

– állítja a francia igazságügyi miniszter, Nicole Belloubet. A tárcavezető hozzátette: a legfontosabb, hogy bíróság elé állíthassuk a vádlott. A tárgyalás kezdetének időpontja még nincsen kitűzve, legkorábban 2019 végén ülhet Abdeslam a vádlottak padjára.

Az őröknek nem túl izgalmas a munkájuk. A terrorista ugyanis meglehetősen depresszív, szinte egész nap csak a celláját takarítja. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?