KÜLFÖLD

Elképesztő jelenetek a boltokban: pánikszerűen vásárolják a vécépapírt – videó

Egy álhír miatt megrohamozták a hongkongi boltokat a lakosok.
  • Szerző: Ripost

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint elképesztő jelenetek játszódtak le a héten Hongkong szupermarketeiben, miután az online felületeken elterjedt a hír, hogy a boltok hamarosan kifogynak több fontos árucikkből, többek között a vécépapírból, a száraztésztákból és a rizsből. A hétmilliós területen a vásárlók pánikszerűen rohanták meg a boltokat, és szó szerint kitakarították azok polcait. Volt olyan üzlet, ahol a reggeli nyitás után fél órával rengeteg árusoron üresen kongtak egyes termékcsoportok helyei, hiába töltötték fel azokat nyitásra.

Fotó: AFP

A hírügynökség jelentése szerint a boltokban az elmúlt napokban kaotikus jeleneteket lehetett látni, ahogy a vásárlók tömegesen próbáltak annyi vécépapírt magukhoz venni, amennyit csak sikerül.

Fotó: AFP

A vásárlók valószínűleg azért dőltek be az álhírnek, mert Hongkong a koronavírus miatt lezárta a kínai szárazfölddel összeköttetésben álló határait. A személyforgalom szüneteltetése azonban a teherfuvarozást nem érinti, amit a virulensen terjedő hír elindítója szándékosan vagy akaratlanul, de figyelmen kívül hagyott.

A jelenség miatt Hongkong kormányzata helyi idő szerint szerda késő este külön hivatalos nyilatkozatot adott ki, reagálva a kereskedésekben kialakult helyzetre. Ebben leszögezték, hogy mindenből elegendő mennyiséggel rendelkeznek; rizsből, tésztából és vécépapírból is, és nincs szükség arra, hogy a lakosság azokból külön készleteket halmozzon fel.

A kormány hamis állításnak, rémhírnek minősítette azt, hogy ezekből az árukból hamarosan hiány alakulhat ki, amelynek köszönhetően „pánikszerű vásárlási rohamokat és káoszt” okozott a terjedése.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?