Létrehozva: 2019.04.20.

Elképesztő, ez a magyar felirat lesz a pápa ruháján

Óriási magyar ünnep lesz Székelyföldön: százezren már regisztráltak Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatására. Aki nem akar lemaradni, már csak húsvéthétfõig regisztrálhat. Gõzerõvel készülnek: újítják és bõvítik az oltárt a Nyeregben, Daciából készül a pápamobil, és készül a pápa miseruhája is a nagy alkalomra!

A hatalmas érdeklődés miatt húsvéthétfőig meghosszabbították a regisztrációt: aki szeretne részt venni Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjén, a pontifex.ro oldalon jelentkezhet! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Mindenki kap egy kinyomtatható jegyet, és ezzel lehet átlépni majd a biztonsági zónákon június 1-jén.

„Járjunk együtt!” – ez lesz a pápa ruháján magyarul

Ferenc pápa liturgikus ruháját Sabãu-Trifu Cristina egyházművész tervezte és készíti: ebben celebrálja majd az egyházfő június 1-jén az ünnepi szentmisét Csíksomlyón, a Hármashalom oltárnál. A miseruha fő motívumai: a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, és a hátoldalán ott lesz a romániai pápalátogatás logója, a Járjunk együtt! jelmondattal – mégpedig magyarul. A miseruha egy önálló alkotás: főleg a meleg színek dominálnak majd rajta, a szeretet, harmónia, a Szentlélek jelenléte és ajándékai kifejezéseként. A tervező nem készít vázlatot: a kreatív munka során az anyagok, varrások, színkombinációk egymás mellé kerülnek, és munka közben alakul ki a végleges változat. Az anyagokat már beszerezte: külföldről rendelt különleges kelméket.

„Hogy konkrétan mikor ülök le varrni, az legyen az én műhelytitkom”

– válaszolta az egyházművész a romkat.ro oldalnak. Õ tervezte a koncelebráló püspökök és papok miseruháit, stóláit is június 1-jére. Sabãu-Trifu Cristina munkáiból egyébként szerdán nyílt április 28-ig nyitva tartó kiállítás a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban (Bánffy palotában).

Felújítják és bővítik a Hármashalom oltárt

Csíksomlyón a Kis- és Nagysomlyó hegye közti téren van a Hármashalom oltár, ahol misét fog mondani a pápa. Az oltárt 1996-ban építették a magyar kormány támogatásával, Makovecz Imre tervei alapján. Most a pápa látogatására felújítják és kibővítik a helyet. A Szentszék előírásainak is meg kell felelni:  liturgikus bútorokat kérnek, hely kell a technikai stábnak, a hangosítás eszközeit is ki kell bővíteni. Sőt, a liturgikus bizottság azt kéri, hogy a pápai szentmisére be kell fedni a pódiumot, ami megnövelte a felújítás árát. Továbbá az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzet faanyagát újrakezelik, hogy ne tűnjön kopottnak. A régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják a Nyeregben.

Dacia Duster lesz a pápamobil

Ferenc pápa 3 napot tölt el Romániában, és ennek lesz része a csíksomlyói szentmise is. A Dacia Renault autógyárban a pápalátogatásra készítenek két pápamobilt is a Dacia Duster modellre építve.  Az egyiket Csíksomlyón, a másikat pedig Iasiban (Jászvárosban) fogja használni a tervek szerint az egyházfő. A látogatás után a két pápamobilt a Dacia Renault a Vatikánnak ajándékozza. A pápalátogatás logója, a „Járjunk együtt!” felirattal természetesen elkészült román nyelven is: Bukarestben és Iasiban a román nyelvű, Csíksomlyón pedig a magyar feliratú logó lesz majd rajta a pápa miseruháján.

Húsvétvasárnap magyarul is megszólal a pápa

A húsvéti ünnepsorozat fontos része Ferenc pápa Urbe et Orbi (A városnak és a világnak) üzenete és áldása. Az üzenetet a hagyomány  szerint húsvétvasárnap mondja el a pápa a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, vagyis az áldások erkélyéről, majd a latin nyelvű üzenet után mintegy 60 nyelven – köztük magyarul is -  elmondja a jókívánságot, amelynek hagyományos szövege: „Krisztus feltámadott, alleluja!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

borsonline.hu

Új funkciót kapott a Messenger, sokan fognak neki örülni

vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

mandiner.hu

Orbán Viktor felszólalt az Európai Parlamentben – mutatjuk a részleteket!

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Válságstábot hívtak össze az Ázsia Expressz forgatásán, mindenkit megráztak a történtek

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Áll a bál: tolószékbe került a tévés, és a népszerű énekesnő tehet az egészről

KÜLFÖLD

Elképesztő, hogyan kértek segítséget a lakatlan szigeten rekedt hajótöröttek

KÜLFÖLD

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA