KÜLFÖLD

Elhunyt a legendás filmrendező gyilkosa

A rák vitte el Pasolini gyilkosát.
  • Szerző: Ripost

40 évvel ezelőtt halt erőszakos halált Pier Paolo Pasolini olasz író és filmrendező. Gyilkosa, Pino (Giuseppe) Pelosi csütörtökön követte őt a halálba - írja az MTI.

Az egykori utcagyerek 58 éves korában halt meg rákbetegségben egy római kórházban - jelentette az olasz média.

Pelosi az 1974-ben történt rejtélyes gyilkosság kulcsfigurájaként volt ismert. Az akkor prostituáltként pénzt kereső 17 éves Pelosi a Róma melletti Ostiában találkozott a rendezővel, ahol később egy futballpályán megtalálták  Pasolini holttestét. Vallomásában Pelosi azt mondta, a rendező megpróbálta megerőszakolni, ezért ő védekezésül végzett a 36 éves férfival.  Mint mondta, tette elkövetése során nem voltak bűntársai.

Pelosit elítélték, 9 évig volt börtönben. A nyomozók viszont kezdettől fogva kételkedtek abban, hogy egyetlen elkövető ilyen súlyos sérüléseket okozhatott az áldozatnak. A tetthelyen olyan ruhadarabokat és lábnyomokat is találtak, amelyek nem tartoztak egyikőjükhöz sem. Majd egy 2006-os interjúban Pelosi bevallotta, hogy még két másik személy is volt a tetthelyen, de nem merte bevallani. Egy 2010-ben a bíróság előtt tett vallomásában pedig teljesen ártatlannak vallotta magát, szavai szerint a brutális gyilkosságért legalább hat ember tehető felelőssé: három autóval és egy motorral hajtottak át az áldozaton. Azt is elmondta, hogy sötétben nem látta a támadók arcát.

A rendező halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől utolsó filmje, a Salo, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944-1945-ös időszakát. A feltételezést azonban, hogy Pasolinit politikai okokból ölték meg, soha nem sikerült bizonyítani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?