KÜLFÖLD

Elfogták a rettegett terroristavezért

A több tucat robbantásért felelős férfi Franciaországban bujkált.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szombaton Délnyugat-Franciaországban, Ascainban fogták el az ETA évek óta szökésben lévő vezetőjét, a 41 éves Mikel Irastorzát.

Irastorza háztartását egy baszk házaspár vezette: az 59 éves férfi száműzetésben élt itt 56 éves feleségével. A rajtaütés után őket is őrizetbe vették. Mindhárman a párizsi bíróság előtt fognak megjelenni.

A rajtaütést a francia biztonsági erők vezették, de az akcióban a spanyol rendőrség is részt vett. Irastorzát az „ETA legmagasabb rangú, szökésben lévő vezetőjének” tartják.

Az észak-spanyol, délnyugat-francia bázisú ETA terrorszervezetet 1959-ben alapították, és évtizedeken keresztül küzdött erőszakos módon Baszkföld Spanyolországtól való függetlenedéséért. Robbantásaikban több mint 800 ember vesztette életét. A terrorszervezet legtöbb tagját börtönbe zárták, közel 20-an lehetnek még mindig szökésben. Az ETA jelentősége és baszkföldi népszerűsége is csökkent, sokan már csak múlt időben beszélnek a fegyverrel vívott függetlenségi kampányáról.

2011 októberében a terrorszervezet tűzszüneti megállapodást írt alá, de a fegyverarzenálját nem adta át, és a feloszlatásába is csak akkor lenne hajlandó beleegyezni, ha közel 300 bebörtönzött tagja amnesztiát vagy könnyített büntetést kapna.

Az új spanyol belügyminiszter, a csütörtökön kinevezett Juan Ignacio Zoido gratulált az akcióban részt vevő rendőröknek.

„Amíg egy terrorszervezet nem adja át a fegyvereit és nem oszlatja fel önmagát, addig a spanyol kormány keményen harcol a terroristák ellen”

- mondta a miniszter.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?