KÜLFÖLD

Elégedetlenek a migránsok a segélyek kifizetésének módjával

November eleje óta a Franciaországban élő migránsok bankkártyára kapják a segélyeket. A bevándorlók szerint azonban ez egy nagyon rossz megoldás, mivel nem lehet a kártyáról készpénzt kivenni, csak a kártyával tudnak fizetni. Elégedetlenek a
  • Szerző: WM

Az ADA nevű kártyára egy egyedülálló migráns 190 eurót (kb. 63 ezer forint) kap havonta, míg egy hatfős családot 660 euróval (kb. 220 ezer forint) támogat a francia állam. A migránsok elsősorban azért háborognak, mert a készpénzhiány miatt sokkal nehezebb az életük. Egy 25 éves afgán migráns például arról számolt be, hogy nem tud megvenni sokszor egy bagettet, mert a legtöbb boltban öt euróért kell minimum ahhoz vásárolni, hogy kártyával lehessen fizetni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: JOSEPH EID / AFP

Egy másik szíriai bevándorló is ugyanezt állítja, Mulham szerint sokszor azon kapja magát, hogy olyan dolgokat is megvesz, amire semmi szüksége nincs, csak azért, hogy elérje az öt eurós összeghatárt. A francia bevándorlási és integrációs hivatal szerint dolgoznak a megoldáson, de a bankkártyán történő segélyezéshez ragaszkodnak. Ez ugyanis megelőzi az esetleges visszaéléseket, és abban is segít, hogy a migránsok ne tudják meglopni egymást. Nem számít újdonságnak, hogy a migránsoknak pénzzel feltöltött bankkártyákat osztogatnak.

2016-ban az Európai Unió egymillió névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között. Az év elején elfogtak Magyarországon egy, – feltehetően – az Iszlám Államhoz köthető terroristát, akinél szintén ilyen névtelen bankkártyát találtak a magyar hatóságok emberei.

És ezeket olvastad már?