KÜLFÖLD

Eladják a Mona Lisát a koronavírus-járvány miatt?

Egy befolyásos francia üzletember szerint értelmetlen a műtárgyakat szent dolgokként kezelni. Stéphane Distinguin azt javasolja, hogy adják el a Mona Lisát 50 milliárd euróért, az abból befolyó összeget pedig fordítsák a francia művészek megmentésére.
  • Szerző: WM

Akárcsak a világ számos más országában, Franciaországban is hónapok óta üresek a koncerttermek és a múzeumok. A francia művészek komoly bevételektől esnek el, és úgy tűnik. Az ő megsegítésükre állt elő egy bizarr ötlettel Distinguin, aki szerint 50 milliárd euróért ( kb. 17 ezer milliárd forint) érdemes lenne megfontolni a világ leghíresebb festményének eladását. Az abból befolyó összeget pedig a bajba jutott művészek megsegítésére lehetne fordítani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Emberek milliói látogatják évente a festményt
Fotó: AFP

Azt gondolom, hogy ez remek ötlet gazdasági és kulturális szempontból is

– nyilatkozta egy francia lapnak az üzletember. Distinguin számításai szerint évente két millióan látogatják a festménynek otthont adó Louvre-t, ami körülbelül hárommilliárd eurós bevételt jelent a jegyeladásokból. Az 50 milliárdos eladási ár tehát közel 17 évnyi jegybevétel árának felelne meg.

Stéphane Distinguin biztos benne, hogy a magas ár ellenére, számos vevőt lehetne találni. Szerinte ilyen például az Amazon alapítója, a világ leggazdagabb emberének számító, Jeff Bezos.


A 116 milliárd eurós vagyonnal rendelkező Bezosnak nem jelentene anyagi problémát a műtárgy megvásárlása. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a milliárdos tavalyi válása 35 milliárd euróba fájt neki.

De ha Bezos elutasító lenne, akkor is ott van még valamelyik arab uralkodó, akik élnek-halnak ezekért a híres festményekért

– véli az üzletember. Distinguin az interjú végén elismerte, hogy nem különösebben kedveli a Mona Lisát, ezért is mondja azt, hogy az érte kapott pénzt inkább fektessük a jövőbe és a művészek megsegítésére.

És ezeket olvastad már?